Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 2:4SESTŘIH: Skvělá atmosféra i tempo. Ale první vážný test Češi nezvládli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Červenka 1 : 0
13. Loeffel 1 : 1
24. Ambühl 1 : 2
29. Ambühl 1 : 3
53. Kubalík 2 : 3
56. Richard 2 : 4
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová reprezentace má za sebou první těžkou zkoušku na mistrovství světa v Rize. A nedopadla s ohledem na medailové ambice příliš dobře, protože celek prohrál se Švýcarskem 2:4. Porážka má dva důležité aspekty – tým od druhé třetiny nestíhal tempo nadupaného soupeře a rovněž už nemá šanci vyhrát svou skupinu, tudíž se pro čtvrtfinále rýsuje jeden z těžších soků. Navíc vážně hrozí i stěhování do Tampere. Poslední duel skupiny odehrají Češi v úterý (15.20) proti Kanadě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Riga (od našeho zpravodaje) - Ten zápas měl grády, nesl se téměř bez nudných pasáží a od úvodu i ve velmi solidním tempu. Češi šli do vedení, když Švýcar Simion z rohu dokonale „namazal" volnému Červenkovi, jenž z mezikruží prostřelil Mayera.

Rázem byl národní tým lepší, víc v útočném pásmu, jenže z rozletu ho srazilo zbytečné Lencovo vyloučení po vhazování ve švýcarské obranné třetině. Soupeř v přesilovce předvedl precizní práci. Švýcaři nejprve utavili českou čtyřku a pak Loeffel ranou od modré srovnal. Skvělý zápas pokračoval, šance měli Češi i Švýcaři, brankáři se oháněli, útočníci jim chodili stínit a zakrývat výhled, tak jak velí zákony moderního hokeje.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia před zápasy českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním, debatovat se bude o přestávkách i po skončení utkání.

Do druhé třetiny ale Švýcaři vlétli, zatlačili Čechy, a když dostali přesilovku za Špačkovo hákování, udeřili vteřinu po jejím vypršení podruhé. Rána Andrese Ambühla, jenž hraje už na 18. mistrovství světa, zaplula do horního rohu a Langhamer se jen marně otáčel. O pět minut později stejný borec zůstal nehlídán před brankou a v „poklidu" zakončil Fialův pas.

Najednou to bylo na jednu branku, Češi nestíhali a koledovali si o další kousek, leč uchránila je tyč i solidní Langhamer. Na druhé straně byl blízko snížení Beránek a vůbec celá jeho formace s Flekem a Černochem předvedla velice slušný výkon.

Třetí třetinu hrál švýcarský tým profesorsky. Poctivě bránil, Čechům nedovoloval soustavnější tlak. Čas kvapil, než se Češi dočkali přesilovky, která měla tradiční resultát – gólovou ránu Kubalíka, který tak dal už na mistrovství osmou branku. To je nový rekord samostatné české reprezentace. Kubalík mohl vzápětí i vyrovnat, jenže ho Mayer vyčapal a skoro z protiútoku dali Švýcaři čtvrtý gól.

„Byl to dobrý zápas, ve velmi rychlém tempu. Samozřejmě že když vyhrajete, dodá vám to sebevědomí, když prohrajete, je to zase užitečná lekce. Ale v zápase bylo hodně, které jsme udělali dobře, ale taky dost věcí, které si zítra ukážeme na mítinku. Jaké? To musím teprve analyzovat," řekl kouč Kari Jalonen.

Mistrovství světa v hokeji 2023
Skupina B (Riga)
Česko - Švýcarsko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Červenka, 53. D. Kubalík (Červenka, Kempný) - 13. Loeffel (Fiala, Hischier), 24. Ambühl (Corvi, Kukan), 29. Ambühl (Fiala, Malgin), 56. Richard (Moser, Riat). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), MacFarlane (USA) - Hautamäki (Fin.), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváci: 7150.
Česko: Langhamer - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček - D. Kubalík, Sobotka, Červenka - O. Beránek, Černoch, Flek - Tomášek, M. Špaček, Smejkal - Lenc, R. Zohorna, D. Voženílek - od 41. navíc M. Kaut. Trenér: K. Jalonen.
Švýcarsko: Mayer - Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Loeffel, Marti, Geisser - Corvi, Hischier, Niederreiter - Ambühl, Malgin, Fiala - Simion, Haas,Miranda - Riat, Richard, Herzog - Senteler. Trenér: Fischer.
Kdo byl podle vás nejlepším českým obráncem v utkání se Švýcarskem?
Tomáš Kundrátek
4,7 %
Michal Kempný
72,9 %
Jan Košťálek
3,5 %
Tomáš Dvořák
3,5 %
Jakub Zbořil
4 %
Michal Jordán
8,1 %
David Němeček
3,3 %
Celkem hlasovalo 6615 čtenářů.

Reklama