Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:0SESTŘIH: Střelecká bída na závěr proti Suomi. Češi ve čtvrtfinále změří síly s Německem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Armia 1 : 0
17. Manninen 2 : 0
36. Rajala 3 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Je to prohra, která ani tak moc nebolí, protože přiřkla pro čtvrtfinále zdánlivě přijatelné Německo. Ale je to taky prohra, která přináší varování, protože hokejová reprezentace byla v duelu proti Finsku (0:3) téměř bezzubá, křečovitá, marně se dostávala skrz fungující defenzivu a především i s pondělním mačem proti USA dala jedinou branku za 120 minut. Elitní snajpři Pastrňák a Krejčí dva duely gólově mlčí, což je před čtvrtečním duelem s Německem, který se odehraje v 15:20, znepokojující zpráva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Finsko - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Tampere (Od našeho zpravodaje) Češi přitom do zápasu vtrhli aktivně, ovšem chyběla jim síla dostat se k zakončení. Oba týmy totiž zprvu výtečně držely střední pásmo a nedávaly prostor druhé straně se dostat přes pevnou hráz. Ta česká povolila v 10. minutě, kdy útočník Armia dostal na středu hřiště puk. Do útočného pásma vjel osamocen, kolem něj bylo trio Čechů, i tak se prosadil. Šikovnými kličkami totiž k ledu položil obránce Ščotku a pak bravurně zavěsil.

Nabitá hala, kde v záplavě modrobílých dresů jen občas prosvítal ten červenobílý, začala burácet. Aby si to o sedm minut později aplaus zopakovala. Kapitán Červenka seděl za katrem za přísně potrestanou vysokou hůl, finské přesilovkové komando zamklo Čechy na 100 vteřin v jejich pásmu, a těžce oddychující čtyřku nakonec "vysvobodil" zakončující Manninen.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Sakari Manninen střílí v přesilovce druhý gól finského výběru.

Celkově Čechům chyběla rychlost, souvislejší tlak i střely, měli jen čtyři za celou třetiny. "Dostali jsme dva rychlé góly v první třetině. Vůbec nám nevyšla a proti Finsku se pak zápas otáčí jen těžko. Do obrany hrají výborně. Měli jsme být víc na puku, celý zápas jsme hráli bez něj. Nedokázali jsme založit akci, útočníci i beci zbytečně dlouho drželi puk a navíc jsme celou dobu byli daleko od sebe," řekl útočník David Pastrňák.

Během přestávky nejspíš přišel v kabině "kartáč", protože reprezentace do něj skočila s mnohem větší energií. Šanci měl Krejčí, následně Finové zůstali dlouhé desítky sekund zatažení, ovšem vyjma šesti střel za pět minut se nic zásadního nestalo. A jakmile domácí přečkali nápor, zaútočili. Nejprve vytasil Marek Langhamer skvělý zákrok proti Manninenovi, aby ale v 36. minutě už byl krátký na výtečnou kombinaci, kterou zakončoval Rajala. A znovu puk prošel skrz obránce Ščotku.

Byl to místy zajímavý střet dvou téměř totožných stylů a systémů. Finové i Češi bránili kompaktně ve středním pásmu, nenapadli a kolikrát tak obránci museli dlouho čekat za brankou, než našli volného spoluhráče. Aréna v Tampere sice bučela, ale nedalo se čekat nic jiného, když taktiku oběma mužstvům vštěpují dva Finové, shodně s příjmením Jalonen.

"Asi se na to nekouká dobře a není to příjemný pohled. Ale Finové to hrají už pár let, člověk na to musí najít recept. Já se těšil, že konečně přišlo hodně lidí. Je to lepší než poloprázdná hala," přiznal útočník Pastrňák.

A jak může být toto defenzivní pojetí účinné, ukázala třetí třetina. Finové s bravurou a lehkostí kontrolovali hru, zatímco Češi se každým útokem propadali do hlubší krize.

Snad v ní nezůstanou utopeni, protože už ve čtvrtek přijde v Helsinkách klíčový duel, který je může posunout k zápasům o medaile. "Za poslední dva zápasy jsme dali jeden gól, máme to v hlavách. Doufejme, že se ofenzíva ve čtvrtek probudí," přeje si Pastrňák.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku - skupina B (Tampere):
Finsko - Česko 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Armia (H. Pesonen), 17. Manninen (J. Sallinen, Mikael Granlund), 36. Rajala (Seppäla, Heiskanen). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Briganti, Davis (oba USA). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 673.
Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Heiskanen, Seppälä, Friman, Pokka, Ohtamaa, Lindell - Hartikainen, S. Manninen, Mikael Granlund - J. Sallinen, V. Filppula, Rajala - Armia, Lammikko, H. Pesonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.
Česko: Langhamer - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, D. Sklenička - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Konečná tabulka:
1.Finsko7601025:519
2.Švédsko7511027:1018
3.Česko7401219:1313
4.USA7320218:1213
5.Lotyšsko7210414:208
6.Rakousko7112316:227
7.Norsko7110515:295
8.Velká Británie7001610:331

Reklama