Hlavní obsah

Česko - Velká Británie 5:1SESTŘIH: Trápení v první třetině, pak Češi na MS proti outsiderovi dominovali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
28. Blümel 1 : 0
33. Flek 2 : 0
42. Jiříček 3 : 0
47. Černoch 4 : 0
49. Blümel 5 : 0
51. Lake 5 : 1
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zprvu to skřípalo jak hlas televizního komentátora Roberta Záruby, ale i tak má vstup hokejové reprezentace do mistrovství světa vítěznou pečeť. Český tým si v Tampere připsal povinnou výhru nad Velkou Británií 5:1 a brankář Lukáš Dostál hned při své premiéře v národním týmu ukázal velmi solidní formu. Už v neděli Čechy čeká mnohem náročnější test, od 19:20 hrají proti Švédsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čeští hokejisté se radují z úvodní branky utkání s Velkou Británií.Video: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Přímo z Tampere (od našeho zpravodaje) - První třetina byla o nervozitě i o trpělivosti. Dvě chyby vyrobil osmnáctiletý benjamínek v obraně David Jiříček, po kterých se Britové hnali na chytajícího Dostála, leč neuspěli. Čechy trápili nepřesné přihrávky, kompaktní defenzíva soupeře i laciné ztráty puků, jak se to kupříkladu přihodilo zkušenému Filipu Hronkovi. Chybělo i víc střelby, vždyť po prvních dvaceti minutách byl počet pokusů na branku 7:6.

Jedinou lajnou, která dokázala trvale dostat Brity pod tlak, byla ta Hertlova s Vránou a Smejkalem na křídlech. A právě Hertl měl po výtečné kombinaci se svými parťáky v 10. minutě solidní příležitost.

"Nevím, jestli se v prvním zápase projevila nervozita, ale týden jsme nehráli. Není to výmluva, jen prostě bylo vidět, že od druhé třetiny se to zlepšilo. Dostali jsme se do šancí, dali nějaké góly, což nás uklidnilo. Na můj vkus jsme je pustili do mnoha šancí, ale i tak jsme zápas kontrolovali," řekl kapitán týmu Roman Červenka.

Procitnutí přinesla až druhá dvacetiminutovka, ve které Čechy nakopla přesilovka. Krejčí při ní trefil tyčku, dvě solidní šance měl Vrána, ale bezbrankový stav zmizel z ukazatelů až ve 28. minutě. Červenka na modré našel Krejčího, jenž rychle poslal žabku na Blümela a ten našel mezeru mezi betony brankáře Bownse.

O minutu později mohl vyrovnat Neilson, ale trefil pouze břevno, aby se štěstí za chvíli pro změnu přiklonilo k Britům. Puk se po Červenkově trestném střílení odrazil od obou tyček, a když už se šoural za branku, soupeřův brankář zasáhl. "Přes gólmana jsem neviděl. Jen jsem slyšel břinknutí do tyčky, pak se rozblikalo světlo. Až když jsem sledoval kostku, tak mě to celé rozesmálo," vyprávěl Červenka.

Lukáš Dostál v 21 letech debutoval na MS. Jak ho hodnotí experti v pořadu PŘÍKLEP EXTRA?Video: ČT sport, Sport.cz

Koneckonců už šest vteřin později se Češi dočkali, když Jakub Flek bruslí tečoval nahození Ščotky.

Byla to částečná ukázka reprezentační proměny, protože chození před branku a stínění gólmanům národní tým v posledních letech postrádal.

Jiříček nejmladším obráncem, který skóroval za národní tým na MS. Jak ho tipuje expert na draft? Diskuse z pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: ČT sport, Sport.cz

Definitivní uklidnění přišlo na počátku závěrečného dějství, kdy využil přesilovku ostrou ranou Jiříček a arénou v Tampere se hned rozezněl diskotékový cajdák od Maxim Turbulenc. Britům už pak došli síly. Rázem jejich v obraně byla okna, prohrávali osobní souboj a Češi se častokrát na dlouho nastěhovali do jejich pásma. Ve 47. minutě zvýšil Jiří Černoch na 4:0 a za další dvě minuty po milimetrovém pasu Červenky přidal svůj druhý gól Blümel.

"Po první třetině kluci vypadali hodně nervózní. Měli dost špatných přihrávek a poskakujících puků. Rozumím tomu, to přináší úvodní duel. Po přestávce jsme začali vypadat uvolněněji a začali jsme hrát naši hru. Líbilo se mi, jak jsme zvládli druhou a třetí třetinu. To je způsob, jakým chceme hrát. Výsledek se mi zamlouvá. Líbil se mi brankář Dostál, odvedl dobrou práci, dal nám šanci vyhrát zápas. A mladí kluci jako Jiříček a Blümel si dnešní den zapamatují na celý život," uvedl po utkání kouč Kari Jalonen.

V neděli Češi narazí na Švédsko a do branky tentokrát nejspíš naskočí Karel Vejmelka.

Mistrovství světa v ledním hokeji
Skupina B
Česko - Velká Británie 5:1
Branky: 28. a 49. Blümel, 33. Flek, 42. Jiříček, 47. Černoch - 51. Lake

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články