Hlavní obsah

SESTŘIHY: Rána pro Slováky, na MS poprvé padli. Finsko vydřelo těsnou výhru, další favorité nezaváhali

Aktualizováno

Hokejisté Švédska vyhráli ve svém premiérovém představení na letošním mistrovství světa nad Rakouskem 3:1. Ve druhém utkání si pak Dánsko otevřelo střelnici v bitvě s Kazachstánem a slaví vysoké vítězství 9:1. Roli favorita potvrdili i čeští hokejisté, kteří porazili Velkou Británii 5:1 a Švýcarsko, když porazilo Itálii 5:2. Ve večerních duelech podlehlo Slovensko Německu 1:2 a Finsko vybojovalo výhru nad Lotyšskem 2:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Slovensko - NěmeckoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

K výhře Švédska přispěl dvěma body za gól a asistenci útočník Joel Kellman. Rakušané jsou v elitní kategorii poprvé od roku 2019, kdy v Bratislavě sestoupili. Letos se vrátili spolu s Francií jako náhrada za Rusko a Bělorusko, vyloučené kvůli válečné agresi na Ukrajině.

Favorit rychle vedl a když v čase 16:37 zvýšil Friberg na 2:0, zdálo se, že nebudou mít Seveřané problém. Jenže Rakušané snížili půl minuty před první pauzou zásluhou kanonýra Schneider, který v sezoně 2020/21 působil v Kometě Brno.

V prostřední části hry ale vrátil dvoubrankový náskok favoritovi Nordström, který doklepl puk do prázdné branky po střele Bromého. Švédové pak už dovedli zápas do vítězného konce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Švédsko - RakouskoVideo: ČT Sport, Sport.cz

Dánsko začalo svou kanonádu už po 123 sekundách hry, kdy Šutova v kazašské brance překonal pohotově dorážející Bjorkstrand. V čase 4:51 už to bylo 3:0 a Kazachstán se marně snažil zastavit rozjetého soka. Nepomohlo však ani střídání brankářů.

Dánové pokračovali v pohodové hře a vedení navýšili až na 9:0. Kazaši se pak dočkali alespoň čestného gólu, kdy v oslabení připravil Dahma o čisté konto Savickij.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Dánsko - KazachstánVideo: ČT Sport, Sport.cz

Švýcaři vládli od první minuty

Hokejisté Švýcarska potvrzovali roli favorita v zápase proti Itálii od úvodních sekund, když je do vedení poslal už po 49 vteřinách hry Malgin. Do konce úvodní části se prosadili ještě Thurkauf a Ambuhl a helvétský kříž tak praktiky po první třetině rozhodl o svém triumfu. Ve druhé třetině přidal svůj druhý gól Thurkauf a favorit vedl po 40 minutách už čtyřbrankovým rozdílem. Itálie se dočkala v závěrečné části aspoň čestného úspěchu, kdy se prosadil Glira. Pátý gól Švýcarů přidal Hischier, na konečných 2:5 uzavřel skóre Hannoun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Švýcarsko - ItálieVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Rozpaky na úvod, pak česká dominance

Český tým se první třetinou utkání proti Velké Británii protrápil, když se prakticky nedostal do žádné vyložené šance. Mnohem lépe vstoupili svěřenci Kariho Jalonena do prostřední části, když se prosadil v 28. minutě Blümel. Krátce po polovině zápasu mohl zvýšit z trestného střílení Červenka, ale trefil jen obě tyčky Bownsovy branky. Favorita však uklidnil hned o devět sekund později Flek, který tečoval Ščotkovo nahození a zvýšil v 33. minutě na dvoubrankový rozdíl. Závěrečná část se nesla jednoznačně v režii českého týmu. Jiříček, Černoch a znovu Blümel zajistili vedení už 5:0, Dostálovi pak zkazil čisté konto v 51. minutě Lake, který snížil na konečných 1:5.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - Velká BritánieVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Slovensko poprvé padlo

Po opatrné úvodní třetině zápasu mezi Slovenskem a Německem se jako první dostal ke slovu německý tým, když po 94 sekundách druhé části poprvé prostřelil Rybára Plachta. A pro bronzové medailisty z olympijských her v Pekingu bylo ještě hůře o pět minut později, kdy na dvoubrankový rozdíl zvyšoval Pfoederl. Svěřence kanadského kouče Ramsaye vrátil do hry krátce po polovině utkání Pospíšil, který snížil na jednobrankový rozdíl. Vyrovnat už však slovenský tým nedokázal a po páteční výhře nad Francií si připsal první porážku.

Finy spasily přesilovky

Finští hokejisté po úvodní bezproblémové výhře nad Norskem nevstoupili do svého druhého zápasu na domácím MS dobře. Lotyše poslal do vedení v 9. minutě Balcers a outsider šel do překvapivého vedení. Domácí fanoušci se vyrovnání dočkali až v polovině zápasu, kdy srovnal účty z přesilové hry Manninen. Favorit se nakonec přeci jen dočkal očekávané druhé výhry. V 58. minutě využil opět výhody jednoho muže v poli Granlund a rozhodl o výhře Finska 2:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Finsko - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Mistrovství světa v hokeji - Helsinky,Tampere (Finsko)
Skupina A (Helsinky):
Dánsko - Kazachstán 9:1 (3:0, 4:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Bjorkstrand (Bau Hansen, Larsen), 4. Scheel, 5. Blichfeld (Ehlers, M. Lauridsen), 23. Storm (Ehlers, Jensen), 27. Jakobsen (Aagaard), 30. Blichfeld (Ehlers, Lauridsen), 40. Larsen (Bau Hansen, M. Lauridsen), 41. Regin (Lauridsen, Storm), 51. Blichfeld (M. Lauridsen) - 59. Savitsky (Shestakov). Rozhodčí: Dehaen (Fr.) Ansons - Zunde (oba Lot.) Niittylä (Fin.).
Švýcarsko - Itálie 5:2
Branky: 1. Malgin, 18. Thurkauf, 20. Ambuhl, 27. Thurkauf, 59. Hischier - 49. Glira, 59. Hannoun
Slovensko - Německo 1:2
Branky: 32. Pospíšil - 22. Plachta, 27. Pfoederl
Skupina B (Tampere):
Švédsko - Rakousko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Kellman (Klingberg, A. Bengtsson), 17. Friberg (Kellman), 33. Nordstrom (Brome, Gustafsson) - 20. Schneider (Heinrich). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Rohatsch (Něm.) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.).
ČR - Velká Británie 5:1
Branky: 8. a 49. Blümel, 33. Flek, 42. Jiříček, 47. Černoch - 51. Lake
Lotyšsko - Finsko 1:2
Branky: 9. Balcers - 11. Manninen, 58. Granlund

Reklama