Hlavní obsah

SESTŘIHY: Slováci padli na MS potřetí v řadě. Severské derby pro Švédsko. Rakousko nestačilo na Nory

Aktualizováno

Středa nabídla na hokejovém MS další porci čtyř zápasů. Svůj duel má za sebou Rakousko, které však po úterním vítězství nad Českem nestačilo na Norsko a podlehlo 3:5. Těsnou výhru slaví Francie, když zdolala Itálii 2:1 po prodloužení. Třetí prohru v řadě si připsalo Slovensko, které podlehlo Švýcarsku 3:5. Ve šlágru středečních zápasů si výhru připsalo Švédsko, které v severském derby zdolalo domácí Finsko 3:2 po nájezdech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Švýcarsko - SlovenskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Po šokující výhře nad Českem začali hokejisté Rakouska výborně i zápas proti Norsku, když v 7. minutě využil přesilovku Heinrich. Seveřané však vyrovnali už o 45 sekund později a dokonce ve vlastním oslabení díky Olsenově trefě.

Atraktivní zápas pokračoval i ve druhé třetině. Nory poslal poprvé do vedení v první minutě prostřední části Martinsen. Rakušané však opět uspěli v přesilové hře, na 2:2 srovnal Haudum. Ještě do konce druhé periody však český přemožitel znovu inkasoval po trefě Roymarka.

Rozhodující úder přišel v 52. minutě, když se podruhé prosadil Olsen a zvýšil na 4:2. I třetí gól vsítili Rakušané v přesilové hře, když Haukelanda prostřelil Schneider. Ani to jim však na body nestačilo, v závěrečné power play naopak z Ronnildovy hole inkasovali pátý gól a podlehli 3:5.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Norsko - RakouskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Itálie byla kousek od výhry

První třetina utkání mezi Francií a Itálií nabídla jedinou branku, o kterou se paradoxně ve vlastním oslabení postaral Frigo a tým z Apeninského poloostrova šel do vedení 1:0. Favorit se dočkal vyrovnání až 66 sekund před koncem, když se prosadil bývalý pardubický útočník Sacha Treille. Šokovaná Itálie se vítězství nedočkala ani v prodloužení. V druhé minutě se prosadil Gallet a rozhodl o vítězství Galského kohouta 2:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Francie - ItálieVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Slováci znovu na kolenou

Hokejisté Slovenska vstoupili do duelu se Švýcarskem mizerně, když už po 52 sekundách překonal Húska ve vlastním oslabení Malgin. Svěřenci kouče Ramsayho se nenechali nepovedeným úvodem utkání zaskočit, v 11. minutě srovnal účty Roman.

Finský rozhodčí po střetu se Slovákem Takáčem musel ze zápasu odstoupitVideo: ČT Sport, SPORT.CZ

I druhá třetina přinesla divoký úvod. Igli nejdříve vrátil Švýcarům vedení, aby o minutu a půl později znovu srovnal Slafkovský. Do třetice šel tým Helvétského kříže do vedení v 33. minutě, kdy špatnou rozehrávku Slováků vystihl Suter a Meier v samostatném nájezdu nezaváhal.

V závěrečné části mohl nejdříve srovnat slovenský kapitán Tomáš Tatar, ale jeho přesilovková rána skončila na tyčce Genoniho branky. O chvíli později přišel trest. Rychlou akci švýcarského týmu zakončil Hischier a poslal svůj tým do dvoubrankového vedení. Slováci stihli díky Takáčovi ještě snížit, v závěru však nevyužili dvouminutovou přesilovku pět na tři, sami naopak při power play inkasovali a zápas tak prohráli 3:5.

Severské derby pro Švédsko

Očekávané severské derby mezi Finskem a Švédskem začali lépe Tre Kronor, když se ve 12. minutě prosadil Larsson. Domácí skóre otočili ve druhé třetině. V 24. minutě zkazil čisté konto Hellbergovi Lehtonen, aby o dalších 121 sekund později překlopil vedení na stranu Suomi Vatanen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Finsko - ŠvédskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Švédům se povedlo zápas s velkým rivalem vyrovnat, v 47. minutě poslal zápas do prodloužení Kellman. V něm branka nepadla, v nájezdech tak o bodu navíc pro Švédsko rozhodl jediný úspěšný exekutor Bemström, který zajistil Třem korunkám dva body za výhru 3:2 po nájezdech.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina A (Helsinky):
Francie - Itálie 2:1, po prodl.
Branky: 59. Treille, 62. Gallet - 15. Grigo
Švýcarsko - Slovensko 4:3
Branky: 1. Malgin, 24. Martin, 33. Meier, 46. Hischier, 60. Herzog - 11. Roman, 26. Slafkovský, 50. Takáč
Skupina B (Tampere):
Norsko - Rakousko 5:3
Branky: 8. Rosseli Olsen, 21. Martinsen, 32. Roymark, 38. Rosseli Olsen, 60. Ronnild - 7. Heinrich, 27. Haudum, 57. Schneider
Finsko - Švédsko 2:3, po náj.
Branky: 24. Lehtonen, 26. Vatenen - 12. Larsson, 47. Kellman, roz. náj. Bemström

Reklama