Hlavní obsah

Zázrak, říká legenda. Více než dvacet let trvající čekání na postup je u konce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrací se mezi elitu, dlouhé čekání je u konce. Po více než dvaceti letech! Polští hokejisté si za rok v Česku zahrají v rámci světového šampionátu na nejvyšší úrovni, protože s Brity postoupili ze soubojů v rámci nižší divize IA v Nottinghamu.

Slovenský trenér Róbert Kaláber na polské střídačce.

Článek

Díky tomuto výsledku si i největší polská média výrazněji vzpomněla na hokej, který je u našich sousedů ve srovnání s dalšími kolektivními sporty Popelkou. „To tu nebylo," komentovali fandové na sítích hokejové zprávy na hlavních stranách sportovních novin i webů.

"To, že budeme hrát mezi elitou, je asi zázrak," žasnul nad výsledkem reprezentace Mariusz Czerkawski, v minulosti slavný vyslanec polského hokeje. V NHL oblékal  dres Bostonu, Edmontonu, New Yorku Islanders, Montrealu a Toronta.

Může srovnávat a ví, že hokej nemá v Polsku na růžích ustláno. „Je to sport absentující v našich největších městech, samozřejmě s výjimkou jihu Polska. Infrastruktura nám chybí, máme asi dvacet kluzišť. Když připravuji turnaj pro děti, najdu pár, jen nějakých 27, 28 týmů. Ve fotbale je to úplně jiné," postěžoval si Czerkawski coby host internetového kanálu Super Express. Jeho slova citovala další média.

Postupem se zaobírá web hokej.net. V poslední bitvě ale fandům i odborníkům u našich sousedů pořádně trnulo. Místo jasného nakročení k povinné výhře nad Rumuny Poláci prohrávali.

Obrat svěřenců kouče Róberta Kalábera přišel později. A s ním i výhra 6:2. „Týmy Itálie a Velké Británie byly největšími favority tohoto turnaje, loni vypadly z elity a byly v žebříčku výše než my. Ale důležitá byla naše příprava," vyzdvihoval Czerkawski zásluhy kouče. Jednapadesátiletého slovenského odborníka, který hrával třeba za Trenčín.

Jako trenér působil na Slovensku, v Bulharsku, na klubové úrovni v Polsku, ale od roku 2020 je spojen s polskou reprezentací a s jejím vzestupem. Třeba i do lepších časů.

Polsko ale už i v minulosti psalo zajímavé hokejové kapitoly. Pořádalo i MS elitní skupiny, a to v roce 1976 v Katovicích. Co víc. Dokázalo na něm 6:4 porazit nadupanou sbornou. Byl to jeden z nejpřekvapivějších výsledků v historii MS. Podobně jako výhra Poláků nad ČSSR 2:1 v roce 1986. Pamětníci dobře vědí...

Ted už ovšem Poláci léta patřili do nižších pater. A možná právě sborná, tedy absence Ruska - a také Běloruska - napomohla k tomu, že se tým protáhl na MS do Česka.

Poláci mezi elitou hráli naposledy v roce 2002. I hvězdný Czerkawski u toho tehdy nechyběl. Přesto přišel pád. Trochu nešťastný. Na turnaji obsadili 14. pozici z šestnácti, ovšem vzhledem k tehdejším pravidlům sestupovali, protože Japonsko mělo právo jako jediný asijský účastnk setrvat mezi účastníky i přesto, že bylo poslední.

Vypadalo to, že by se Poláci mohli přiřadit k týmům, které pravidelně pendlují mezi elitou a nižšími patry, leč nestalo se tak. Na dlouho zakotvili na hokejové periférii. Přitom i nadále se obšas zvučnější polské jméno na scéně objeví.

Konečná tabulka skupiny A divize I
1.Velká Británie5410024:714
2.Polsko5401028:913
3.Itálie5300223:169
4.Korea520038:206
5.Rumunsko510049:263
6.Litva500057:210
Velká Británie a Polsko postoupily do elitní kategorie. Litva sestoupila do skupiny B divize I.

Třeba i u nás, v Třinci je polská stopa více než zřetelná, čtyřikrát na český titul dosáhl Aron Chmielewski, který teď přešel do Olomouce. A vypadá to, že by si tentokrát mohl zahrát i v národním týmu, protože by mu ligové povinnosti nemusely kolidovat s reprezentačními termíny.

"Důležité by ale bylo dofinancovat hokej u nás," mají podle vyjádření na sítích jasno o prioritách fandové v samotném Polsku.

Reklama

Související témata: