Hlavní obsah

Nirvána ve státě Massachusetts. Česká extraliga dává sbohem své největší hvězdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejová extraliga přichází o největší hvězdu uplynulé sezony. Šestatřicetiletý český reprezentační útočník David Krejčí se po roce stráveném v Olomouci vrací do Bostonu, s nímž předtím spojil svých kompletních patnáct sezon v NHL. Informují o tom oficiální stránky zámořské soutěže. Roční kontrakt na 3,5 milionu dolarů podepsal s Bruins i forvard Pavel Zacha, který přišel 13. července z New Jersey výměnou za finského útočníka Erika Haulu. Obě strany tak odvrátily arbitráž naplánovanou na čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Krejčí z týmu Boston Bruins v zápase NHL.

Článek

Dlouho Bruins napínali své fanoušky. Moc prostoru pod platovým stropem neměli, a tak už leckdo začal pochybovat, jestli se jim opravdu podaří udržet jednu ze svých ikon Patrice Bergerona a zda-li klapne i comeback Krejčího.

Pondělí přineslo hokejovým nadšencům ve státě Massachusetts nirvánu. Nejprve klub oznámil uzavření ročního kontraktu s kanadským centrem, zhruba o dvě hodiny později i s tím českým.

Šternberský rodák, jenž před 11 lety pomohl Medvědům k Stanley Cupu, si vydělá milion amerických dolarů, na výkonnostních bonusech si může přijít na další dva.

Už po květnovém mistrovství světa, na němž získal s nároďákem svůj druhý bronz, dával Krejčí najevo, že si potřebuje vzít čas na rozmyšlenou, co dál s kariéru. Možnosti byly jen tři - setrvání na Hané, návrat do Bostonu, nebo konec s hokejem.

Odletěl do zámoří za svou milovanou rodinou, aby znal i její názor. A brzy všechny indicie naznačovaly, že z Krejčího bude znovu Medvěd.

„S Krechem jsme měli nespočet hovorů," připustil generální manažer Bruins Don Sweeney v polovině července, že v klubu by Krejčího návrat všichni přivítali. „Udělám vše, co bude v mých silách, aby to klaplo. Jeho rozhodnutí by se mohlo blížit," dodal Sweeney.

Jenže uběhl necelý měsíc a z kanceláří žádná oficiální zpráva stále nepřicházela. Logicky už někteří příznivci začali panikařit. Opravdu je reálné, aby se Krejčí znovu připojil ke krajanovi Davidu Pastrňákovi?

Pondělí ukázalo, že je. Stejně tak je reálné, že v dresu Bostonu dosáhne úctyhodné bilance 1000 zápasů v NHL za jeden klub, což z Čechů svedli jen Patrik Eliáš (New Jersey) a Milan Hejduk (Colorado). Od této mety jej dělí pouhých 38 zápasů. A nereálná není ani cifra 800 bodů (nyní jich má na kontě 730).

Pětadvacetiletý Zacha dosud působil v NHL jen v New Jersey, které si jej vybralo v roce 2015 jako šestku draftu. V uplynulé sezoně si v 70 duelech v dresu Devils připsal 36 bodů (15+21). Celkem má na kontě v NHL 386 zápasů a 179 bodů (69+110). V pěti duelech play off nebodoval.

Zachovi skončil tříletý kontrakt dohromady na 6,75 milionu dolarů. Oproti němu si polepší v sezoně o 1,25 milionu dolarů. Pokud se s Bostonem nedohodne během nadcházejícího ročníku na novém kontraktu, může se po něm stát nechráněným volným hráčem.

Reklama