Hlavní obsah

New Jersey - Arizona 1:4Fantazie! Vejmelka s Francouzem čarovali v NHL a jsou největšími hvězdami

Hokejový gólman Karel Vejmelka zastavil v NHL na ledě New Jersey 35 střel, dovedl Arizonu k výhře 4:1 a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Výhru slavil i útočník Filip Chytil v dresu New York Rangers. Jezdci vyhráli nad Torontem 6:3, Chytil v duelu nebodoval. Parádní výkon předvedl i Pavel Francouz, jenž ani jednou neinkasoval a jeho Colorado vyhrálo na ledě Anaheimu 2:0. Také Francouz byl vyhlášen první hvězdou utkání.

Foto: Adam Hunger, ČTK/AP

Radost v podání hokejistů týmu Arizona Coyotes. Centr Liam O'Brien (38) a brankář Karel Vejmelka (70) slaví výhru nad New Jersey Devils.

Článek
Fotogalerie

Vejmelku zachránila už po pár sekundách tyč po střele Nico Hischiera, který ale přece jen později otevřel skóre: v čase 6:09 využil přesilovou hru střelou z mezikruží. Více český gólman New Jersey nepovolil, přestože byl zejména v úvodních čtyřiceti minutách v neustálé permanenci. Devils vyhráli první třetinu 12:1 na střely a ve druhé části se Vejmelka zapotil ještě více, když jej domácí zasypali patnácti pokusy.

K obratu ve skóre došlo v rozmezí 27. až 35. minuty, kdy se Arizona prosadila třikrát. Obránce Dysin Mayo vyrovnal tvrdou ranou od modré čáry, Lawson Crouse dostal Coyotes z dorážky do vedení, které zvýšil tečí Travis Boyd. Odpor New Jersey definitivně zlomil Johan Larsson střelou z mezikruží ve 49. minutě. Na straně poražených nastupoval v první lajně Pavel Zacha a byl na ledě u jedné inkasované branky.

Toronto, v jehož brance opět nestál Čech Petr Mrázek, rozjelo duel na ledě Rangers skvěle a vedlo po první třetině 3:1. Pak už ale měli navrch Jezdci, v jejichž dresu dvakrát skórovali Fox a Reaves. V barvách hostů se do zápasových statistik nezapsal útočník David Kämpf,  i když se hned čtyřikrát pokusil ohrozit branku Rangers. Za poražené nenastoupil kvůli covidovému protokolu Ondřej Kaše.

Francouz nastoupil poprvé v sezoně po operaci kyčle a zranění kotníku až týden před Vánoci. V premiéře inkasoval čtyři branky, v dalších pěti startech si už ale připsal výhru a tu poslední ozdobil nulou. Dlouho odolával v Anaheimu i John Gibson, kterého překonal až v 39. minutě střelou z mezikruží Samuel Girard. Chvíli předtím chytil Francouz sólový únik Samu Steelovi. Výhru Colorada pojistil při hře bez brankáře Nazem Kadri.

Francouz si připsal v NHL druhé čisté konto, shodnou okolností opět proti Anaheimu. To první zaznamenal při výhře 1:0 v únoru 2021. "Byl to úplně stejný zápas jako tehdy. Od začátku to bylo opět vyrovnané, i minule jsme dali gól ke konci druhé třetiny a ve třetí to ubojovali," porovnal Francouz oba zápasy.

Sérii pěti výher nahustil do rozmezí deseti dnů. "Podal excelentní výkon. Opět vytáhl několik nesmírně důležitých zákroků. Chytá lépe a lépe, čím více hraje. Byl důležitým článkem naší výhry, protože jsme nehráli v obraně nejlépe," řekl trenér Colorada Jared Bednar. Jeho svěřenci jsou v lednu nejlepším týmem soutěže, získali i díky českému gólmanovi 19 z 20 možných bodů.

Výsledky zápasů NHL
New Jersey - Arizona 1:4 (1:0, 0:3, 0:1)
Branky: 7. Hischier - 27. Mayo, 32. Crouse, 35. Boyd, 49. J. Larsson. Střely na branku: 36:17. Karel Vejmelka odchytal celý zápas za Arizonu, inkasoval jeden gól z 36 střel a úspěšnost zásahů měl 97,2 procenta. Diváci: 10 592. Hvězdy zápasu: 1. Vejmelka, 2. Mayo, 3. Crouse (všichni Arizona).
New York Rangers - Toronto 6:3 (1:3, 2:0, 3:0)
Branky: 13. a 23. Reaves, 38. a 58. Fox, 51. R. Strome, 56. Kreider - 3. Michejev, 4. Marner, 18. Bunting. Střely na branku: 27:38. Diváci: 16 624. Hvězdy zápasu: 1. Reaves, 2. Fox, 3. R. Strome (všichni NY Rangers).
Anaheim - Colorado 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky: 39. Girard, 59. Kadri. Střely na branku: 34:28. Pavel Francouz odchytal za Colorado celé utkání a z 34 střel neinkasoval. Diváci: 11.240. Hvězdy zápasu: 1. Francouz (Colorado), 2. Gibson (Anaheim), 3. Girard (Colorado).

Reklama

Související témata: