Hlavní obsah

Slzy nešly zastavit. Maminka slovenské jedničky velký okamžik obrečela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Něco pochopitelně tušila, ale když nastala ta chvíle, nával emocí se nedal zastavit. Gabriela Slafkovská, matka nové jedničky draftu NHL, spontánně oplakala zásadní okamžik v životě svého osmnáctiletého syna.

Jiříčka si jako šestku draftu NHL vybral Columbus, jedničkou je Slafkovský.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Nejlepší hráč a střelec pekingské olympiády Juraj Slafkovský okouzlil zástupce hokejového Montrealu natolik, že poprvé v historii draftů padlo jméno slovenského hokejisty na nejvyšší příčce. A aby toho nebylo málo, hned po Slafkovském přišel na řadu zásluhou New Jersey obránce Šimon Nemec. A navrch ještě z 26. pozice vzali Canadiens také útočníka Filipa Mešára. Slovensko se raduje z neopakovatelného úspěchu.

"Pět milionů lidí nám fandilo," zářil Slafkovský, jehož naděje na post jedničky posílila čtvrteční snídaně s nejvyšším vedením montrealského klubu, které se zúčastnili i majitel Geoff Molson a generální manažer Kent Hughes.

"Ale nedali nic znát, bavili jsme se hlavně o mém hokejovém stylu," popisoval Slafkovský.

Když nastal okamžik s velkým O, zabíraly kamery v Bell Centre tři největší favority na místo jedničky. Kromě Slafkovského Kanaďana Shanea Wrighta, který nakonec skončil čtvrtý (Seattle), a Američana Logana Cooleyho (jako trojku ho vzala Arizona).

GM Montrealu Hughes volbu oznamoval v angličtině i francouzštině. Jakmile vyřkl: 'Slovakian national team', na tváři Slafkovského bylo znát ohromení a jeho maminku přemohly šťastné slzy.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Juraj Slafkovský a jeho rodina se radují. Slovenský hokejista je jedničkou draftu NHL.

"Bylo to pro mě překvapení, protože Shane byl favorizován po celý rok, ale já věřil v dobrý výsledek, i když jsem věděl, že jsou tu další výborní hráči," líčil Slafkovský. "Shane mi pak potřásl rukou a tím jen ukázal, jaký je to dobrý člověk."

S gratulací na předtočeném videu přispěchal i jeden z nejlepších slovenských hráčů historie Zdeno Chára. Dlouhodobé panování Mariána Gáboríka na pozici historicky nejlepšího Slováka na draftu (č. 3 v roce 2000) v noci na pátek skončilo.

Statný junák Slafkovský (193cm/104 kg) teď bude chtít vrátil Montrealu ztracený lesk. Canadiens prožili nejhorší sezonu v klubových dějinách, které zahrnují 24 Stanley Cupů. Jenže ten poslední je z roku 1993. V loňském finále Montreal neměl na Tampu. A v uplynulém ročníku naprosto vyhořel.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Juraj Slafkovský bude hrát za Montreal.

"Udělám všechno, abych byl v sestavě už pro příští sezonu," věří teenager, který minulou sezonu odehrál za TPS Turku. "Na mně teď je, abych se zlepšoval každý den, protože být jedničkou něco znamená a já chci dokázat každou sekundu, že si to zasloužím."

V Montrealu nastalo období velkých změn, slovenský útočník bude jejich symbolem. Na spolupráci se Slafkovským se už těší kouč Martin St. Louis, na útočný supertalent dohlédne i jednička draftu 1998 Vincent Lecavalier, který u Canadiens pracuje jako poradce pro hokejové záležitosti. A král letošního výběru talentů věří, že umlčí i ty, kteří svoji nelibost nad jeho volbou dávali v Bell Centre najevo nespokojeným bučením.

"Ukážu jim, že jsem dobrý hráč. Chci se s Montrealem zapsat do historie," vyhlásil Slafkovský.

Reklama