Hlavní obsah

Vejmelka nelenoší. Čeká ho finská tečka za průlomovou sezonou v dresu národního týmu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolce far niente. Tak tento pojem Karel Vejmelka ve své nováčkovské sezoně v NHL absolutně nezná. Gólman Arizony se rozhodně neoddává sladkému nicnedělání, ale patří k nejvytíženějším gólmanům. V duelu s Carolinou (3:5) na něj mířilo rekordních 51 střel. Šestačtyřicet zákroků je pak vyrovnaným osobním maximem 25letého brankáře.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Karel Vejmelka v akci

Článek

50 ran už letělo na Vejmelku na začátku února z hokejek Calgary. Celkem devětkrát pak rodák z Třebíče čelil 40 a více pokusům. Vzhledem k tomu je jeho úspěšnost zákroků mezi tyčemi Coyotes - 89,9 procenta - docela slušná.

Největší počet střel v sezoně (2021) mířil v součtu na Connora Hellebuycka z Winnipegu - průměr 32,7 pokusu na utkání. Vejmelka (1557) má průměr 32,4...

„Od začátku sezony byl naším nejlepším hráčem, ale v mnoha zápasech nebyl za svoje výkony odměněn," tvrdil André Tourigny, kouč Arizony, která je poslední v celkové tabulce.

Za svoje představení však Vejmelka, jenž na předsezonní kemp nepřijel s přehnaným očekáváním, získal tříletou smlouvu na 8,175 milionu dolarů. Navíc typově s výškou 193 centimetrů odpovídá aktuálním zámořským trendům. Coyotes vědí, co dělají.

V pondělí proti Hurricanes naskočil český gólman od začátku do 45. zápasu, celkem se objevil ve 48 utkáních sezony.  V obou případech tak vyrovnal nováčkovský klubový rekord Jets/Coyotes, který v ročníku 1986-87 stanovil Pokey Reddick.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Karel Vejmelka likviduje Tatarovu šanci

Výsledkový dojem ze sezony by si ale Vejmelka ještě mohl vylepšit na mistrovství světa ve Finsku. Dosud však chytal jen za mládežnické výběry.

Vejmelkovy výkony sondoval generální manažer Petr Nedvěd už vzhledem k olympiádě v Pekingu, kam nakonec hráči NHL nejeli.

Jakou roli by měl mít gólman Karel Vejmelka na MS ve Finsku?
Jednička
91,5 %
Dvojka
4,9 %
Trojka
0,7 %
Neměl by být vůbec povolán
2,9 %
Celkem hlasovalo 2239 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články