Hlavní obsah

Noční můra, nevídaný kolaps! Švédové a hlavně jejich trenér čelí po fiasku s Čechy drtivé kritice

Aktualizováno

Drtivá kritika nejen od novinářů, ale i od bývalých reprezentantů se valí ve Švédsku na tamější nároďák poté, co výběr Tre Kronor na MS v Rize promrhal proti České republice dvougólový náskok a po čtyřech inkasovaných brankách ve třetí třetině mu reálně hrozí, že vůbec poprvé od zavedení stávajícího systému v roce 1992 nepostoupí na šampionátu do čtvrtfinále.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jakub Vrána (uprostřed) se snaží překonat brankáře Švédska Adama Reideborna, vpravo je Magnus Nygren.

Článek
Fotogalerie

Švédská média nedokážou pochopit změnu, která po čtyřiceti minutách hry na ledě nastala. A viník je nejen podle nich jasný - hlavní trenér Johan Garpenlöv, do nějž ve Švédsku pálili i poté, co Tři korunky na turnaji v lotyšské metropoli podlehli nejprve Dánsku a pak i Bělorusku.

A teď se situace opakuje. Garpenlövovi je vyčítáno pasivní koučování, kvůli kterému absolutně nebyl schopen zareagovat, když se Češi nadechovali k obratu. Někdejší vynikající útočník Mikael Renberg, jenž má ve své sbírce čtyři medaile z MS včetně té zlaté z roku 1998, pak nedokázal v pozápasovém studiu SVT pochopit, proč Garpenlöv odvolal gólmana Reideborna na střídačku už tři minuty před konce základní hrací doby.

Televize SVT i deník Expressen označily čtvrteční večer v Olympijském sportovním centru v Rize za švédskou noční můru. Ze všeho nejvíc se ale hokejoví experti podivují, proč si třiapadesátiletý trenér kdykoliv během první poloviny třetí třetiny, kdy Češi třemi góly otočili průběh utkání, nevyžádal oddechový čas.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

„Mezi první a desátou minutou (třetí třetiny) bylo nutné si dát pauzu. Myslím, že hráči se potřebovali několikrát nadechnout, aby se pokusili změnit dynamiku. A k tomu byl ideální právě timeout," řekl třeba bývalý švédský reprezentant Daniel Rahimi, majitel bronzu z MS 2014.

S těmito názory byl po zápase pochopitelně konfrontován i Garpenlöv. Své rozhodnutí nevzít si oddechový čas ale dál tvrdošíjně hájil.

„Nemuseli jsme si dávat pauzu. Nastal okamžik, kdy jsme měli skutečnou šanci skórovat. Pak jsem se zeptal (útočníka) Oscara Lindberga na únavu. Řekl mi, že se necítí unavený. Máme komerční přestávky, během kterých jsme se pokoušeli zjistit, co je špatně. Trenér si vždy chce oddechový čas ponechat, aby si ho mohl vyžádat třeba na konci zápasu," vysvětloval Garpenlöv.

„Nedokázali jsme ustát tlak, který na nás Češi vyvinuli. Začali jsme prohrávat osobní souboje a byli u puku druzí. Zatímco oni přidali plyn, my, bohužel, ubrali," dodal šéf švédské střídačky.

Po „kolapsu s Českem", jak trudný čtvrtek nazval deník Aftonbladet, se Švédové nachází s pouhými třemi body na samém chvostu základní skupiny A. Podle deníku Dagens Nyheter teď mají „nůž na krku". Ještě je čekají zápasy s Velkou Británií, Slovenskem a Ruskem a ani plný bodový zisk v nich zatím nedává Tre Kronor definitivu postupu do play off.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama