Hlavní obsah

Šampionát v parahokeji bude v Ostravě o měsíc později

Ostrava

Nikoliv v květnu, ale o měsíc později se v Ostravě uskuteční letošní Mistrovství světa v parahokeji. O změně termínu rozhodla v souvislosti s vývojem celosvětové koronavirové situace organizace World Para Ice Hockey ve spolupráci s organizačním výborem šampionátu. Turnaj pro osm nejlepších týmů světa, který je zároveň kvalifikací na Zimní paralympijské hry v Pekingu v roce 2022, se v Ostravar Aréně bude hrát od 19. do 26. června 2021.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Jana Výtiska (vlevo) učil na parasaních předseda České para hokejové asociace Jan Zapletal.

Článek

Organizátoři chtějí posunem turnaje dopřát jednotlivým týmům více času na přípravu, která je v řadě zemí nyní pro parahokejisty výrazně omezena. „Máme radost, že se turnaj vrací po dvou letech opět do Ostravy. Všem hráčům, ale i lidem z organizačního týmu a dobrovolníkům chceme dopřát bezpečný průběh šampionátu v souladu se všemi bezpečnostními a zdravotními předpisy," vysvětlila posun turnaje manažerka World Para Ice Hockey Michelle Laflamme.

Pořadatelé turnaje doufají, že v pozdějším termínu se zjednoduší podmínky pro cestování a přílet týmů do České republiky, případně budou moci zápasy vidět fandové přímo v Ostravar Aréně. „Evidujeme už nyní velký zájem o koupi vstupenek na šampionát. V tuto chvíli ale zatím nebudeme spouštět předprodej tiketů a počkáme na další vývoj koronavirové situace a opatření, která budeme muset v termínu konání šampionátu dodržet," řekl předseda organizačního týmu šampionátu v Ostravě Jiří Šindler.

Nejen počtem lidí na stadionu, ale také u televizních obrazovek, patřilo ostravské parahokejové mistrovství v roce 2019 k rekordním turnajům. „Pracujeme na tom, abychom nabídli fanouškům všechny zápasy v co možná nejširší nabídce tuzemských, ale i zahraničních kanálů, včetně online přenosů," nastínil Šindler. „Zároveň věříme, že alespoň část hlediště pro diváky bude možné otevřít. A pokud počasí dovolí, zvažujeme ale i venkovní fanzónu," dodal Šindler.

Češi trénují v bublině

Česká parahokejová reprezentace na domácím turnaji v Ostravě před dvěma lety obsadila čtvrté místo. Tento rok se hned v základní skupině mistrovství národní tým utká s USA, Kanadou a Jižní Koreou. Ve druhé skupině se Rusko postaví Norsku, Itálii a nováčkovi světové skupiny A týmu Slovenska.

„Pracujeme v izolovaném tréninku na pravidelných kempech v Nymburku a Poděbradech a znovu chceme být připraveni nejlépe, jak jen to bude možné," řekl trenér české para hokejové reprezentace Jiří Bříza.

„Příchodem Ruska do světové špičky bude turnaj velmi nabitý a čekáme, že každý zápas přinese napínavý boj o medaile i postupová místa na paralympiádu," řekl trenér Jiří Bříza. Na zimní paralympijské hry, které se uskuteční v příští roce v čínském Pekingu, má zaručený přímý postup pět nejlepších týmů ostravského turnaje.

Reklama

Související témata: