Hlavní obsah

Sparta - Davos 9:2Výtečná Sparta zničila Davos a je v semifinále Spenglerova poháru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Kempný 1 : 0
11. Safin 2 : 0
20. Stránský 2 : 1
22. Kempný 3 : 1
26. Buchtele 4 : 1
33. Horák 5 : 1
33. Vitouch 6 : 1
45. Řepík 7 : 1
47. Dvořáček 8 : 1
55. Horák 9 : 1
60. Ambühl 9 : 2
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová Sparta rozesmutnila Davos, když na zdejším slavném Spenglerově poháru po výtečném týmovém výkonu zdemolovala domácí celek 9:2. Díky tomu vyhrála skupinu a postoupila přímo do pátečního semifinále, v němž se od 15:15 střetne s vítězem duelu Örebro – Kanada.

Foto: Melanie Duchene, ČTK/AP

Sparťanský hokejista David Tomášek se raduje se spoluhráči v utkání proti Davosu.

Článek
Fotogalerie

Spartě se vydařil hned úvod, když domácí Davos zaskočila už po 83 vteřinách. Po napadání za brankou se k puku dostel Erik Thorell, jenž rychle nabil najíždějícímu obránci Kempnému a ten přesnou střelou poslal Spartu do vedení. Pak sice domácí tým Pražany chvíli svou aktivitu přehrával, nicméně v 11. minutě Moravčík od modré nahodil a puk šikovně tečoval Safin. Sparta rázem vedla 2:0, jindy bouřlivé publikum ztichlo a sledovalo další české šance, které však zůstaly nevyužity.

Davos snížil v samotném závěru třetiny kulečníkovou akcí – ránu od modré nejprve smolně zasáhl Krutil, aby se poté puk od brusle Matěje Stránského dostal za Kovářova záda.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Sparťan Martin Jandus (vlevo) v souboji s hokejistou Davosu Valentinem Nussbaumerem.

Inkasovaný gól však Spartu nezastavil. Naopak na počátku druhé třetiny, ač v oslabení, přidala díky Kempnému třetí trefu, když bek dokonal závar před brankářem Sennem. A za další tři minuty zvyšoval Buchtele střelou mezi brankářovy betony na 4:1.

Sparta hrála celoplošný hokej, dobře napadala, rychle přecházela do útoku a Davos její síle jen marně přehlížel. A tak ve 33. minutě znovu udeřila, a to hned dvakrát. Nejprve zblízka uspěl důrazný Horák a o 43 vteřin později se prosadil Vitouch. Také u něj byl základ v dobré práci v předbrankovém prostoru.

"Hrajeme týmově, každý padá do střel a nikdo nehoní osobní statistiky. My útočníci pomáháme obráncům, oni naopak podporují útok a hrajeme ofenzivní hokej, z čehož přichází góly. Všechno ale pramení z týmové práce," řekl pro klubový web útočník Ostap Safin.

Český zástupce na prestižní turnaji pokračoval ve své krasojízdě i v závěrečné třetině – v přesilovce se po hezké kombinaci prosadil Řepík a ve 47. minutě dělovkou také Dvořáček.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Julian Schmutz z Davosu (dole) v souboji se sparťanem Michalem Kempným.

Davos byl rezignovaný, mizerný a bez energie. Byl smířený s přídělem a možná už šetřil síly, protože ve čtvrtek musí do čtvrtfinále, jemuž se naopak Sparta díky výhře vyhnula a v semifinále tak může být oproti svému sokovi čerstvější. Hosté tak při letargii domácích ještě pokračovali v demolici, když využili také druhou svou přesilovku, ve které skóroval Horák.

Sparta tedy i na Spenglerově poháru prokazuje své vzkříšení, které nastalo počátkem listopadu po vyhazovu kouče Pavla Patery a angažování Miloslava Hořavy. "Je super vyjet z Čech a užít si společný čas s klukama. Ve čtvrtek si dáme volníčko a každý si udělá, co potřebuje. Dáme si rychlý trénink, skočíme do semifinále a uděláme stejný výsledek," uvedl Safin.

Hokejový Spengler Cup
Skupina Cattini:
HC Davos - HC Sparta Praha 2:9 (1:2, 0:4, 1:3)
Branky a nahrávky: 20. M. Stránský (Fora, Corvi), 60. Ambühl (Saarela, Nygren) - 2. Kempný (E. Thorell), 11. Safin (Moravčík, D. Vitouch), 22. Kempný (Sobotka, Horák), 26. Buchtele (D. Vitouch, Kempný), 33. Horák (Tomášek, E. Thorell), 33. D. Vitouch (M. Jandus, Buchtele), 45. Řepík (Tomášek, Kempný), 47. Dvořáček (Konečný, G. Thorell), 55. Horák (Přibyl, G. Thorell). Rozhodčí: Lemelin (USA), Štolc - Atlmann, Obwegeser (všichni Švýc.). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 7080 (vyprodáno).
Sestava Sparty: Jakub Kovář - M. Jandus, Mikliš, T. Tomek, Kempný, Krutil, Moravčík, Böhm - Řepík, Sobotka, Přibyl - Tomášek, Horák, E. Thorell - Safin, D. Vitouch, Buchtele - Dvořáček, G. Thorell, Konečný - M. Vitouch. Trenéři: Hořava a Wallson.
Skupina Torriani:
Ambri-Piotta - IFK Helsinky 7:3 (2:0, 2:2, 3:1)
Branky: 33. a 57. Kneubuehler (na první M. Špaček), 6. Pestoni, 11. McMillan, 23. Chlapík (M. Špaček), 42. M. Špaček (Chlapík), 54. Heim - 23. Motin, 30. Rantakari, 44. Nättinen.
Tabulka skupiny Torriani:
1.Ambri-Piotta2200012:56
2.Örebro210017:73
3.IFK Helsinky200025:120
Tabulka skupiny Cattini:
1.Sparta Praha2200012:46
2.HC Davos210014:103
3.Kanada200023:50

Reklama

Související témata: