Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Výhra nad Nory je zasloužená, ale chybí nám srdce válečníků, míní experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důležitá výhra v souboji o postup do čtvrtfinále mistrovství světa. Čeští hokejisté porazili Norsko 4:1. V pořadu Příklep extra na Sport.cz ale experti příliš nechválili. Bývalý útočník Radek Duda a hokejový redaktor Sport.cz Jan Škvor vypichovali zejména chybějící bojovnost, přetahovaná střídání a špatnou hru pět na pět. „Jsem z našeho výkonu hodně rozladěný. Pomůžeme si přesilovkami, ale hra pět na pět i složení formací pořád hapruje,“ kritizoval Duda.

PŘÍKLEP EXTRA - hokejové studio Sport.cz tentokrát s Radkem Dudou a Janem ŠkvoremVideo: SPORT.CZ

 
Článek

Za vstup do utkání ještě experti národní tým chválili. „Nebylo to špatné. Měli jsme pohyb i brankové příležitosti. Ty jsme neproměnili, ale naštěstí jsme si pomohli přesilovkou, kterou jsme sehráli parádně," hodnotil Duda. Úvodní gól vstřelil David Pastrňák, kterého hosté pořadu zvolili esem zápasu.

Jenže poté tlak a aktivní hra Čechů opadla. „Norové jsou bezzubí. Ale po dobrém začátku náš pohyb opadl. Se silnějším soupeřem bychom měli víc problémů," poznamenal Škvor. Dudovi se v celém utkání nelíbila zejména příliš dlouhá střídání českých formací. „Hrozně je přetahujeme, hráči jsou na ledě dlouho. Hra by měla mít větší tempo a spád," mínil bývalý útočník.

Pastrňák má to, co chybí spoustě českých hokejistů. Diskuse z pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

„Jestli chceme vítězit, musíme se naučit střídat. Při hře pět na pět by se střídání mělo točit do čtyřiceti sekund," pokračoval Duda. Redaktor Sport.cz pak podotkl, že v průměru pod zmiňovaných čtyřicet vteřin se v první části dostal jen Tomáš Hertl.

Ve druhé třetině přidal další přesilovkovou trefu Jakub Vrána. „Trochu šťastný gól. Nečekaně odražený kotouč si našel Jirka Černoch a hodil ho před bránu," popisoval Škvor. Před brankou pak pohotově doklepl puk do sítě Vrána.

Že přijede David Pastrňák z NHL a bude na MS dominovat? Není to pravda, říká Jaromír JágrVideo: Sport.cz

„Zatím asi náš nejlepší hráč. Je aktivní, má spoustu střel a šancí. Šel si za gólem a dal ho. Jedno světýlko v útočné hře českého týmu," mínil Duda. Ale výkon experti opět nechválili. „Nelíbil se mi. Má to zase sestupnou tendenci. Připomíná mi to utkání s Rakouskem. Norové byli ve druhé třetině lepší," myslel si Škvor.

Vedení Češi i díky dalším dvěma bodům Davida Pastrňáka nakonec uhájili a zvítězili 4:1. „Výhra zasloužená, počítá se. Ale je to jedno z mála pozitiv. Herní projev hodně pokulhával. Nechceme za každou cenu kritizovat, raději bychom chválili. Ale dva góly jsme dali z přesilovek, jeden z trestného střílení a jeden do prázdné branky. To nejsou trefy v klasické herní situaci," poznamenal hokejový redaktor.

Kdo přišel na prvních 20 minut s Lotyši, užil si celý zápas a zbylý čas mohl žehlit. Hodnocení z pořadu PŘÍKLEP EXTRAVideo: Sport.cz

Oběma expertům se pak nelíbila zejména chybějící bojovnost v případech, kdy byli na mantinel tvrdě naraženi Tomáš Hertl a Matěj Blümel, který utkání dokonce nedohrál. „Chybí nám srdce válečníků. Chybí nám postavit se za druhého a bojovat. Když můj brácha dostane naloženo, musí přijít takový servis a taková odplata, že už to soupeř nikdy neudělá. Měla by to být osobní statečnost každého hráče, který vleze na led," říkal Duda.

Škvor podotkl, že pár hokejistů, kteří se nebojí rozdat ránu, v Česku rozhodně je. „Ideálním příkladem je David Musil. Nechápu, proč se nevešel na soupisku. Nikdy nebude ofenzivní bek, ale budit respekt by byla jeho úloha," komentoval.

Oba experti se shodli, že obětavost a bojovnost bude potřeba i v pondělním utkání proti Spojeným státům americkým, které startuje v 15:20. „Američani budou hrát od podlahy celý zápas. Využijí každé příležitosti, aby nás rozhodili. Je na našich hokejistech, aby se za sebe uměli postavit, když to bude situace vyžadovat," dodal Škvor.

Reklama