Hlavní obsah

USA - Česko 3:4Fantazie! Češi po skvělém obratu porazili Ameriku a v Minsku si zahrají o medaile

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Nelson 1 : 0
10. Rolinek 1 : 1
27. Hertl 1 : 2
29. Červenka 1 : 3
37. O. Němec 1 : 4
59. Johnson 2 : 4
60. Johnson 3 : 4
Záznam online reportáže

Minsk
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace si po dvou letech zahraje na mistrovství světa o medaile! Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky v Minsku po fantastickém obratu porazili ve čtvrtfinále Spojené státy americké 4:3 a v sobotu si to o finále v 17:45 h rozdají s Finy, kteří ve čtvrtek večer poslali domů Kanaďany. Stínem střetnutí bylo zranění Vladimíra Sobotky, který ve druhé třetině za stavu 1:1 po úderu Abdelkadera do hlavy nedohrál. Americký kapitán dostal trest na pět minut a do konce utkání, Češi v následné přesilovce vstřelili dva góly.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Tomáš Hertl slaví gól ve čtvrtfinále proti USA.

Článek
Fotogalerie

Češi do utkání vyrukovali s pozměněnými útoky a už po dvou minutách hry měli štěstí, že neprohrávali, když na Smithe zívala prázdná branka, v rozhodující chvíli mu ale puk přeskočil hokejku. V sedmé minutě Američané dokázali, proč mají na turnaji ze všech týmů největší procento využití přesilovek.

Při vyloučení Sobotky pálil Mueller a před brankou číhající Nelson tečoval kotouč mimo Salákův dosah. Jenže už za dvě a půl minuty bylo vyrovnáno! Kovář sice ještě napoprvé neuspěl, po mele v brankovišti ale puk dotlačil za čáru Rolinek.

Ve třinácté minutě si poprvé v početní výhodě zahrál i Růžičkův tým, musel být ale nakonec rád, že v ní neinkasoval. Po chybě Zámorského mířili na Saláka hned dva soupeři, jenže Nelsonovi se puk zamotal pod brusle a ani nezakončil. Strhnout vedení na českou stranu mohl v samém závěru první třetiny Jágr, který si položil k ledu gólmana Thomase, ten pak ale jeho střelu zázračně zastavil hokejkou.

Sobotka po Abdelkaderově faulu nedohrál

A ještě větší tutovku spálil po změně stran Kovář, který z bezprostřední blízkosti opuštěnou bránu přestřelil. Češi ale do druhé části hry vstoupili ve velkém stylu a Spojené státy se jen bránily. Navíc na deset minut přišly o autora prvního zásahu Nelsona, jenž obdržel trest za nesportovní chování. A ve 27. minutě ztratily i Abdelkadera, který zákeřně trefil loktem Vladimíra Sobotku do hlavy (poté co Sobotka vystřelil a zamířil do horní tyčky). Americký kapitán vyfasoval trest na pět minut a do konce utkání.

Český centr se z ledu jen těžce zvedal. Nakonec sice po svých zamířil do kabin, ale zápas pro něj skončil. A v následné přesilovce se děly věci... Uběhlo z ní pouhých deset vteřin a dorážející Hertl upravil na 2:1. Hned za dalších 27 vteřin se Češi radovali z dalšího gólu, jenže předčasně. Thomas si sice srazil puk do branky sám, protože kotouč ale předtím kopl Červenka bruslí, rozhodčí trefu po poradě s kolegou u videa neuznali.

Napodruhé už se Červenka dočkal

Jenže při dalším střídání se už Červenka dočkal, stejně jako Hertl dorážel z hranice brankoviště do opuštěné klece. Abdelkaderův faul tak Růžičkovi svěřenci přeci jen potrestali hned dvakrát. Wingels pak na druhé straně nastřelil horní tyčku. Od 34. minuty se na ledě místo Sobotky začal objevovat Martin Růžička, kterého trenéři teprve dnes dopsali jako posledního na soupisku. V 37. minutě napřáhl na modré čáře při další přesilovce Němec a svou dělovkou upravil už na 4:1.

Ve třetí třetině si oba celky vytvořily několik zajímavých možností, Thomas i Salák je ale vyřešili. Český gólman se zaskvěl hlavně při střele a následné dorážce Jimmyho Hayese, když betonem puk udržel před brankovou čarou. Na opačné straně zase dvě tutovky spálil Červenka. Tři minuty před koncem usedl na trestnou lavici Klepiš a Američané zkusili hru bez gólmana a Johnson 70 vteřin před třetí sirénou snížil. A když tentýž hráč za dalších 13 vteřin upravil už na 3:4, začalo drama. Američané vyvinuli drtivý tlak, vyrovnání už se ale nedočkali.

V dalších čtvrtfinále vyhráli Rusové nad Francií 3:0, Finové nad Kanadou 3:2 a Švédsko nad Běloruskem 3:2.

Mistrovství světa v ledním hokeji - čtvrtfinále:
USA - Česko 3:4
Branky a nahrávky: 10. Rolinek, 27. Hertl (Novotný), 29. Červenka (Zámorský, Kolář II), 37. Němec (Jágr, Novotný) - 7. Nelson (Mueller, Jones), 59. Johnson (Mueller, Jones), 60. Johnson (Mueller, Smith). Rozhodčí: Nord, Vinnerborg (oba Švéd.) - Hull (Kan.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 7:3, navíc Nelson 10 min., Abdelkader (oba USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 8234.
ČR: Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Novotný, Červenka - Klepiš, Sobotka (35. Martin Růžička), Hertl - Sekáč, Hudler, Zaťovič - Vondrka, Jan Kovář, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
USA: Thomas - Jones, Dekeyser, Murphy, Gardiner, Petry, McCabe, Donovan - Smith, Johnson, Nelson - Abdelkader, Stapleton, Gaudreau - Wingels, Trocheck, Mueller - J. Hayes, Shore, McDonald - K. Hayes. Trenéři: Peter Laviolette, Don Granato, Phil Housley a Joe Sacco.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3