Hlavní obsah

Velká ztráta pro reprezentaci směrem k MS! Pešán i napodruhé slyšel od kapitána Sparty: Ne!

Vídeň/Praha

Moc o něj stál. Dobře si trenér české hokejové reprezentace Filip Pešán uvědomoval, jako moc by se mu na hokejovém mistrovství světa hodily služby Michala Řepíka. Proto když se mu kapitán Sparty z rodinných důvodů napoprvé omluvil, stejně mu zkusil zavolat ještě jednou a přesvědčit jej o účasti na turnaji v Rize. Jenže zbytečně. Řepík na letošním šampionátu startovat nebude.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Trenér Filip Pešán na střídačce české reprezentace během utkání ve Vídni.

Článek
Fotogalerie

Už bezprostředně po vyřazení své Sparty v semifinále extraligového play off s Libercem Řepík přiznával, že ohledně účasti na MS jej čeká těžké rozhodování. Kanadská manželka a jejich syn pobývají za oceánem a účastník čtyř světových šampionátů je dlouhou dobu neviděl.

A právě odloučení od rodiny nakonec v rozhodování 32letého útočníka hrálo nejdůležitější roli. „Michal se musel omluvit, protože okamžitě cestuje za manželkou a potomkem do Kanady," přiznal po výhře 5:0 nad Rakouskem v prvním přípravném duelu na MS Pešán, že Řepíka si musí z plánů pro turnaj v Rize vyškrtnout.

I kvůli Řepíkově odmítnutí se Pešán obrátil na útočníka Mladé Boleslavi Davida Šťastného. Ten má za sebou životní sezonu, když v základní části extraligy měl průměru více než bod na zápas a skončil šestý v tabulce produktivity celé soutěže. U zapojení Šťastného do nároďáku ale visí otazník.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Filip Pešán na tréninku reprezentace.

„Teď řeším jeho zranění, které si přivodil tento týden. Uvidíme, jestli se příští týden připojí k týmu v Plzni," prohlásil Pešán s tím, že v pondělí se reprezentaci bude v západočeské metropoli hlásit pět poražených semifinalistů extraligy - obránce David Němeček a forvard David Tomášek ze Sparty a brankář Jan Růžička a útočníci Pavel Kousal s Ondřejem Najmanem z Mladé Boleslavi.

Reprezentace ve čtvrtek ve Vídni absolvovala první z devíti přípravných zápasů před MS a proti domácím Rakušanům potvrdila v rámci Euro Hockey Challenge roli favorita a zvítězila hladce 5:0.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Čeští hokejisté se radují z gólu Tomáše Zohorny (druhý zleva) proti Rakousku.

„Pro spoustu z hráčů to byl první zápas po hodně dlouhé době a jsem spokojený, s jakým nasazením celý zápas odehráli. Sice byla k vidění spousta nepřesností a ztrát kotoučů, ale kluci celý zápas odbojovali. A na konci chtěli i pomoct Romanu Willovi k čistému kontu, což je další pozitivum zápasu," řekl Pešán o druhé Willově nule v reprezentaci, na kterou potřeboval vytáhnout šestnáct zákroků.

Do utkání nasadil všechny hráče svého výběru působící v KHL a čtyři z pěti branek vstřelili právě oni. „Jejich zkušenost se ukázala. Bylo to vidět i na kvalitě zakončení. Ale ostatní hráči mladších ročníků z české extraligy jim zdatně sekundovali," mínil Pešán.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Útočník české reprezentace Filip Suchý.

Závěrečný gól na 5:0 obstaral útočník Plzně Filip Suchý, pro kterého šlo ve třetím startu za národní tým o premiérovou trefu. „Je to pro něj povzbuzení a jsem rád, že kluci z KHL nebudou moc pyšní, že rozhodli zápas a že taky přispěl někdo z mladších ročníků, kdo by mohl být nastupující generace," uzavřel trenér nároďáku.

Reklama