Hlavní obsah

Rusky po skandálu s Kanadou zuří: Vždyť mohlo jít o ohrožení zdraví. Pešán nechápe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské hokejistky stály připravené na modré čáře, jenže jejich soupeřky nikde. Kanaďanky odmítly nastoupit na led, dokud na stadion nedorazí výsledky testů na covid hráček sborné, a zůstaly v kabině. Start zápasu se opozdil o 65 minut a obě družstva nastoupila v respirátorech.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Brankářka Ruska Maria Sorokinová v respirátoru během duelu s Kanadou.

Článek
Fotogalerie

Peking (od našeho zpravodaje) - Byly to neuvěřitelné zmatky. Úvodní buly bylo několikrát posunuto a chvíli se dokonce spekulovalo, jestli se utkání opravdu uskuteční. Na nejčernější scénář nakonec nedošlo.

Ruská hokejová federace uvedla, že její hráčky jako obvykle absolvovaly testy v 9 hodin ráno, jenže ani tři hodiny poté výsledky nedorazily. A tak po dlouhých debatách, kterých se zúčastnil i prezident Mezinárodní hokejové federace Luc Tardiff, se nakonec obě strany dohodly, že si hokejistky na zápas pod helmy nasadí respirátory.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ruské hokejistky opouští ledovou plochu, start zápasu s Kanadou se odložil.

„Vůbec jsme nedostaly možnost si je na ledě vyzkoušet a najednou nám bylo řečeno, že s nimi máme jít hrát. Bylo těžké si zvykat na nedostatek kyslíku," prohlásila po prohře 1:6 ruská útočnice Alexandra Vafinová.

Trenér mužské hokejové reprezentace Filip Pešán
Je to absurdní a myslím si, že i nebezpečné. U holek je to trochu jiné, že nemají mezi sebou fyzický kontakt. Kdo někdy sportoval s rouškou tak ví, že i periferní vidění je trochu jiné. V mužském hokeji by bylo nebezpečné hrát s respirátory.

„Podle mě mohlo jít i o ohrožení zdraví sportovců. V respirátorech se blbě dýchá normálně, tak si umíte představit, jaké to muselo být v zápase," dodala brankářka Maria Sorokinová.

Negativní výsledky Rusek dorazily po druhé třetině. A zatímco sborná pro třetí část hry respirátory odložila, čtveřice rozhodčích i Kanaďanky si je ponechaly. „Okamžitě jsme se shodly, že v nich budeme hrát celých 60 minut. Hrát v respirátorech sice není nejlepší varianta, ale bezpečnost je důležitější," vysvětlovala útočnice Rebecca Johnstonová.

Reklama

Související témata:
Respirátory
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec