Hlavní obsah

Česko - Kanada 2:3 PPDvacítka se statečně rvala o zlato, ve finále padla až v prodloužení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Guenther 0 : 1
25. Wright 0 : 2
53. Kulich 1 : 2
54. Kos 2 : 2
67. Guenther 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Statečný výkon předvedli ve finále mistrovství světa do 20 let čeští hokejisté, kteří v kanadském Halifaxu ve třetí části během necelé minuty smazali dvougólové vedení domácích. O zlatu rozhodlo až prodloužení, po jeho šesti minutách a dvaadvaceti sekundách dvacátý titul Kanady zařídil útočník Dylan Guenther hrající už NHL za Arizonu.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Smutek českých hráčů jen pár okamžiků po rozhodujícím gólu Kanady ve finále MS dvacítek.

Článek
Fotogalerie

Hned po 105 sekundách hry byl za nedovolené bránění vyloučen Gaucher, ale český tým v přesilovce nic nevymyslel. Kanada sázela na hodně rychlou hru, uměla ustát každý souboj, čímž činila reprezentační dvacítce potíže. Nebezpečí ale včas hasil Suchánek, na druhé straně Brabenec zblízka trefil jen Milicovu lapačku a Szturcovu pohotovou střelu po brejku zastavila horní tyčka.

Když se Jiříček dopustil prvního českého faulu, Kanada dokázala s početní výhodou naložit. Do návratu vyloučeného obránce chybělo jen deset vteřin, když Clarke na modré zamíchal s kotoučem a přihrál volnému Guentherovi, který přesnou ranou bez přípravy otevřel skóre.

Kanada se mohla opřít také o vyšší úspěšnost na vhazování i aktivní napadání, čímž rostl její tlak. Přesto se objevovaly rovněž šance dvacítky. Ryšavého v úniku ale vychytal Milic. Na začátku druhé části Bankier po kličce najel do Suchánka a gól pro faul soupeře platit nemohl. Otřesený brankář se těžce zvedal z ledu, vzápětí ale zlikvidoval Ostapchukovu tutovku.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Gólman české hokejové dvacítky Tomáš Suchánek se po střetu s kanadským hráčem ve finále MS dvacítek těžko zvedal na nohy. Pomoci mu přišli spoluhráči i lékař, brankář v utkání pokračoval a předvedl skvělý výkon.

Ve 25. minutě však Wright v den svých 19. narozenin prošel přes tři české hráče a volil perfektní bekhendové zakončení, při němž dostal puk přesně nad Suchánkovo rameno. Kanada pak dlouho Čechům moc nedovolila, hlídala si dvougólový náskok, bojovnost i odhodlání této reprezentační dvacítky jsou ale extrémní.

Stupňovala tempo, obránci podporovali ofenzivní choutky a k tomu přišel i větší důraz před brankou. Češi najednou hráli víc s pukem. V 53. minutě se k dorážce Šalého střely dostal Kulich a sedmou trefou v turnaji obstaral kontaktní gól.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Český hokejový útočník Jiří Kulich (druhý zleva) slaví gól ve finále MS dvacítek s Kanadou.

Kanaďané znervózněli a jen o 54 vteřin později dostal puk za Milicova záda Kos i za přispění teče bránícího Hindse. Prodloužení se muselo hrát až do rozhodnutí, nájezdy nepřicházely do úvahy.

Obě mužstva si počínala hodně opatrně, titulovou tajenku vyřešilo náhodné přečíslení po Kulichově ztrátě puku, kdy osamocený Svozil musel čelit akci dvou kanadských útočníků. Roy přihrál přesně Guentherovi, jenž dal zlatý gól domácích. Radost vítězů ostře kontrastovala se smutkem českých hráčů, kteří byli blízko senzaci. Ale i stříbro je jejich velký úspěch, byť ho mnozí přebírali se slzami v očích.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Halifaxu - finále:
Česko - Kanada 2:3 v prodl. (0:1, 0:1, 2:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 53. Kulich (Šalé, Šapovaliv), 54. J. Kos (Hamara) - 13. Guenther (Clarke, Othmann), 25. S. Wright (Guenther, Othmann), 67. Guenther (Roy, Clarke) . Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Salonen (Fin.) - Grillo (USA), Wyonzek (Kan.), vyloučení 2:3, využití 0:1, 10 735 diváků.
Česko: Suchánek – Ticháček, D. Jiříček, S. Svozil, D. Špaček, Hamara, D. Moravec, A. Čech – Šalé, Šapovaliv, Kulich – Chmelař, Brabenec, G. Szturc – Ryšavý, Menšík, Kos – Hauser, Marcel, Měchura – Sapoušek. Trenér: Radim Rulík.
Kanada: Milic – Zellweger, Del Mastro, Clarke, Allan, Hinds, Korchinski, Matier – Guenther, S. Wright, Othmann – Bedard, Stankoven, Roy – Dean, Gaucher, Ostapchuk – Fantilli, Bankier, Schaefer –Beck. Trenér: Dennis Williams.

Reklama

Související témata: