Hlavní obsah

Česko - Slovensko 5:4Bláznivý zápas na úvod MS! Dvacítka po obratu málem ztratila vyhrané utkání, spasil ji drzý Szturc

Aktualizováno

Zápas jako na houpačce zažila na úvod odloženého MS v Edmontonu hokejová dvacítka. Po katastrofálním úvodu proti Slovensku, přišel gólový uragán ve druhé třetině a pak kolaps v té třetí, kdy v oslabeních přišli Češi o dvoubrankový náskok. Přesto nakonec berou tři body za výhru 5:4, o které rozhodl v čase 58:10 drzou individuální akcí Gabriel Szturc.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Český hokejista Stanislav Svozil (vpravo) v souboji se Slovákem Daliborem Dvorským na MS dvacítek.

Článek
Fotogalerie

Byl to pro české mladíky úvod jako z děsivého hororu, protože neuběhlo ještě ani šest minut a už prohrávali o dva góly. Taky že televizní kamery okamžitě začaly snímat na střídačce zamyšleného trenéra gólmanů Pavelce i náhradníka s maskou Suchánka, neboť brankář Bednář neměl zejména u druhé trefy čisté svědomí. Mezi třemi tyčemi ale zůstal.

„Vydrželi jsme s Čechy bruslit, navíc jsme je dohrávali, čímž jsme jim brali energii," těšilo nakonec dvougólového Mateje Kašlíka, jak Slováci i bez hvězd Slafkovského, Nemce a Mešára Čechy zaskočili.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Český hokejista Jaroslav Chmelař (vlevo) na MS dvacítek v Edmontonu.

Kouč Rulík musel o první přestávce hodně zvýšit hlas, protože na led se poté vrátil úplně jiný tým. Lépe bruslící, důraznější, sebevědomější. Kos sice ještě pálil do tyče, pak už ale přišel gólový uragán. Po Menšíkově pobídce neměl Martin Ryšavý ve 23. minutě problém zamést puk do prázdné branky, o deset minut později srovnal Gut díky důrazu na hraně brankoviště.

„Řekli jsme si, že musíme víc forčekovat a hrát v útočném pásmu. Brankář Laktóczy je sice rychlý, ale když jsme mu začali clonit a tlačit na něj, dělalo mu to problémy," věděl Ryšavý.

A když uspěl Šapovaliv dorážkou zblízka, už potřetí zněl edmontonskou halou hit Karla Gotta Dám dělovou ránu, který si dvacítka zvolila za svou gólovou znělku. V Rogers Place ji však po hříchu slyšely jen desítky fanoušků, neboť vstupenky na turnaj se prodávají v denních balíčcích, a když v úvodní den turnaje nehrál domácí výběr, Kanaďané o ostatní zápasy nejevili žádný zájem.

Když kapitán Myšák svou 10.(!)střelou v zápase přidal čtvrtý gól, zdálo se být rozhodnuto. Jenže Slováci ve dvojnásobné přesilovce snížili, další početní převahu pět na tři sice nevyužili, v pokračující klasické ale Kašlík srovnal.

Opařený favorit se ale dokázal oklepat. Necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby převzal Szturc uprostřed hřiště kotouč, sebevědomě s ním projel až před bránu a drze pod horní tyčku spasil Čechy a dal jim před čtvrtečním duelem s Finy (20:00 SELČ) trochu klid.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu (Kanada):
Skupina A:
Česko - Slovensko 5:4 (0:2, 3:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 23. Ryšavý (Jiříček, Menšík), 34. Gut (Kulich, Myšák), 38. Šapovaliv (T. Urban, Měchura), 48. Myšák (Gut), 59. G. Szturc (D. Špaček) - 4. S. Petrovský, 6. Kašlík (Myklucha, R. Petrovický), 54. R. Petrovický (Dvorský), 57. Kašlík (S. Petrovský). Rozhodčí: Hennessey (USA), Holm (Švéd.) - Cottaneo (Švýc.), Rey (USA). Vyloučení. 5:4. Využití: 0:2.
Česko: J. Bednář - Ticháček, Jiříček, Svozil, D. Špaček, Hamara, A. Čech - Kulich, Gut, Myšák - I. Ivan, G. Szturc, Chmelař - Kos, Menšík, Ryšavý - Měchura, Šapovaliv, T. Urban - Hauser. Trenér: Radim Rulík.
Slovensko: Latkóczy - R. Petrovický, Kmec, Stripai, Štrbák, Groch, Žabka, Bakala - Jedlička, Demek, A. Sýkora - S. Petrovský, Myklucha, Kašlík - Honzek, Dvorský, Faith - L. Nemec, Repčík, Stümpel - Mišiak. Trenér: Ivan Feneš.
Lotyšsko - Finsko 1:6 (0:2, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 42. Veinbergs (Hodass, Silkalns) - 9. Kemell (Aatu Räty, Hirvonen), 12. Kemell (Hirvonen), 22. Lambert (Järventie, Heimosalmi), 39. Hirvonen (Aatu Räty, Simontaival), 56. Aatu Räty (Kemell, Heimosalmi), 59. Puutio (Kemell, Aatu Räty). Rozhodčí: Bloski (Kan.), Hunnius (Něm.) - Jusi (Fin.), Oliver (Kan.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:2.
Skupina B:
USA - Německo 5:1 (2:0, 3:0, 0:1)
Branky: 14. L. Hughes (Slaggert), 19. Cooley (Coronato, Peart), 22. Slaggert (L. Hughes, Mazur), 22. Savage (Duran, Pastujov), 39. Duran (Pastujov, James) - 54. Samanski (Szuber, Quapp). Rozhodčí: Brander (Fin.), Hiff - MacKey (Kan.), Špůr (ČR). Vyloučení: 1:2, navíc Rossmy (Něm.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1.

Reklama