Hlavní obsah

Finsko - Česko 4:3 SNDvacítka se Finů nebála. Po skvělém začátku urvala alespoň bod

Aktualizováno

Bod, který jim přibližuje postup do čtvrtfinále, dokázali čeští hokejisté sebrat Finům na mistrovství světa do 20 let v kanadském Edmontonu. Reprezentanti svedli s favoritem velký boj, při němž sice přišli o dvougólové vedení získané během pěti minut první třetiny, ale na třígólový obrat soupeře ještě pohotově zareagovali. Vítěze pak určily nájezdy, v nichž byl jediným českým úspěšným exekutorem právě kapitán Myšák, zatímco finský tým proměnil dva z pěti a zapsal výhru 4:3 po nájezdech.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Michal Gut (vlevo) a Fin Joakim Kemell.

Článek
Fotogalerie

Češi nezměnili sestavu, která urvala po divokém průběhu úvodní výhru nad Slovenskem, ale druhé vystoupení na turnaji rozehráli daleko lépe. Napomohli tomu i Finové, kteří začali dost lehkovážně. V pocitu, že pro ně bude i druhý soupeř na šampionátu stejně snadným soustem jako Lotyšsko, které porazili 6:1, je utvrdila střela Lamberta do horní tyčky.

Vzápětí ale Chmelař na druhou stranu střelou z úhlu překvapil gólmana Meriläinena, jenž si správně nepokryl prostor u bližší tyčky. Ani to nestačilo Suomi k budíčku. Myšák v přesilovce bleskově dostal volný puk do sítě, bohužel rozhodčí předtím unáhleně přerušili hru.

Přesto za faul Järventieho přišel trest, půl minuty před návratem hříšníka na led dokázal kapitán vzorně vyhrát buly přímo na Kulicha, jenž vyslal gólovou ránu. Nečekané vedení 2:0 přineslo na české hokejky klid. Možná až moc...

V 15. minutě Svozil hrubkou v obranném pásmu připravil tutovka pro Rätyho, jenže finský talent na Bednáře blafákem nevyzrál. Výborný zákrok gólmana dodal spoluhráčům další sebedůvěru, poměr střel 8:2 v té chvíli jasně mluvil o pohodě reprezentantů.

Jenže Gutův faul v útočném pásmu nabídl Finům první přesilovku, k jejímu využití pak potřebovali jen 14 sekund. Po spolupráci Kapanena s Heimosalmim se ke střele z voleje dostal Järvenitea propálil Bednáře. Od té chvíle se hrálo víceméně podle not Suomi a převážně v jejich útočném pásmu.

České vedení vydrželo do začátku druhé třetiny, kdy Puutio využil Bednářova zakrytého výhledu při účinném clonění, které prováděl dotěrný Määttä. Finské vyrovnání neodvrátila ani poněkud zbrklá trenérská výzva, což znamenalo další přesilovku soupeře.

Mladíky v reprezentačních barvách při ní zachránila zase tyčka zvonící po střele Kemella. Sami se v druhém dějství dostali k jedinému vážnějšímu ohrožení Meriläinenovy svatyně, Szturc zblízka na jejího strážce nevyzrál.

Třetí třetina byla z obou stran opatrná, Češi i Finové hlavně nechtěli udělat chybu. Největší šance nabízely přesilovky. Reprezentanty muselo mrzet, že Kulichovu střelu do odkryté branky obětavě zastavil Puutio. Agilní finský obránce pak na druhé straně neuspěl v koncovce s dorážkou.

Za sekání vyloučený Szturc už byl šest vteřin na ledě, jenže tlak finské elitní formace nepolevil a Hirvonen dokázal najít přihrávkou Rätyho, jenž dovršil obrat skóre. Naštěstí vyrovnání na 3:3 přišlo hned za 134 sekund, když soupeř umožnil členům prvního českého útoku opakovaně tak dlouho hrát s pukem a dorážet, než ho Myšák dostal do sítě.

Finové nechtěli připustit prodloužení, ale jejich tutovky se štěstím pochytal Bednář, jenž v celém utkání předvedl třicet úspěšných zákroků. Pár z nich zapsal i během pěti minut nastavení, v němž byl soupeř aktivnější. Gól ale nepadl, a tak vítěze musely určit nájezdy.

Českým střelcům se při nich moc nevedlo. Kulich ani netrefil branku, Gutovi nevyšel pokus o kličku do bekhendu, Chmelař se neprosadil střelou. Mezitím ale Järventie našel mezírku mezi betony českého gólmany, Myšák však ranou nad beton ve čtvrté sérii vyrovnal. Vzápětí si finský šikula Simontaival blafákem vychutnal Bednáře a Šapovaliv už odpověď nenašel.

Další zápas čeká svěřence trenéra Radima Rulíka o půlnoci na neděli SELČ proti domácí Kanadě. Pak narazí na Lotyšsko.

Šampionát je odložený z prosince, tehdy byl rozehraný turnaj zrušen kvůli koronavirové nákaze. Češi skončili třikrát za sebou ve čtvrtfinále, poslední medaili slavili v roce 2005, kdy vybojovali bronz.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu (Kanada):
Skupina A:
Česko - Finsko 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Chmelař, 12. Kulich (Myšák), 53. Myšák (Gut, Kulich) - 17. Järventie (Heimosalmi, O. Kapanen), 24. Puutio (Simontaival, Jurmo), 51. Aatu Räty (Hirvonen, Niemelä), rozhodující sam. nájezd Simontaival. Rozhodčí: Hiff, Kowalski - Huseby, Mackey (všichni Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:1.
Česko: J. Bednář - Ticháček, Jiříček, Svozil, D. Špaček, Hamara, A. Čech - Myšák, Gut, Kulich - Chmelař, G. Szturc, I. Ivan - Ryšavý, Menšík, J. Kos - Měchura, Šapovaliv, T. Urban. Trenér: Radim Rulík.
Finsko: Meriläinen - Nurmi, Niemelä, Heimosalmi, Viro, Puutio, Jurmo, Rafkin, Rajaniemi - Kemell, Aatu Räty, Hirvonen - Simontaival, J. Määttä, Järventie - Lambert, Koivunen, Helenius - Liukas, O. Kapanen, Väisänen. Trenér: Antti Pennanen.
1.Finsko2110010:45
2.Česko210108:84
3.Kanada110005:23
4.Slovensko100014:50
5.Lotyšsko200023:110

Reklama