Hlavní obsah

Kanada - Česko 5:1Dvacítka vedla gólem v oslabení, ale Kanaďané dominovali i přes 52 Suchánkových zákroků

Aktualizováno

Třetí vystoupení českých hokejistů na MS do 20 let začalo senzačně, v Edmontonu šli proti domácím do vedení gólem Martina Ryšavého v oslabení. Ale to bylo pohříchu vše, ještě během první třetiny Kanada otočila skóre a zbytek utkání odehrála jasně podle svých not. Hokejový rozdíl mezi oběma týmy i v dovednostech hráčů byl dost zřetelný. Porážka 1:5 je nakonec pro mladé reprezentanty ještě přijatelná, o což se 52 úspěšnými zákroky zasloužil brankář Tomáš Suchánek.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Tomáš Suchánek (vpravo) kapituluje, Mason McTavish vstřílí další branku Kanady.

Článek
Fotogalerie

Vedle změny na postu gólmana (dosavadní jednička Bednář usedla jen do hlediště) přišel zásah do české sestavy i v obraně. Točilo se sedm beků, ale mezi nimi chyběl indisponovaný Svozil. Kanada začala aktivně a už ve 4. minutě dostala k dispozici dlouhou přesilovku, protože Chmelař srazil holí k ledu ve středním pásmu Othmanna a sudí mu za vražení na hrazení udělali vyšší trest na pět minut + do konce utkání.

Vyloučený útočník ještě ani nedošel do šatny, když nadšení dosud nejvyšší návštěvy turnaje dokonale zmrazil český brejk v oslabení. Kos přihrál Ryšavému, po jehož střele pod horní tyčku ale sudí nepískali. Teprve po přerušení hry šli situaci zkontrolovat na video a potvrdili prvotní dojem reprezentantů, Česko vedlo 1:0.

Ani patnáct vteřin vráceného času nepomohlo Kanadě zužitkovat početní výhodu. Rostl ale její tlak. Domácí hráli hodně s pukem, byli nastěhovaní v útočném pásmu, ale na Suchánka vyzráli až dvacátou střelou v zápase. Vyrovnání přišlo po střele Thompsona, kterou v 17. minutě kolenem tečoval do sítě potomek slavného otce a kanadský kapitán Mason McTavish, jenž skóroval už čtyřikrát Slovákům.

Velmi jistě chytající český gólman dokázal chytit dvě tutovky Johnsona, jenž hrál v únoru na ZOH a má doma i stříbrnou medaili z letošního MS dospělých v Tampere. Přesně šedesát vteřin před koncem první třetiny ale právě tento kanadský talent předvedl hokejovou parádu, když si vyšťoural puk za brankou, nabral ho na čepel a lakrosovým trikem přelstil Suchánka.

Češi se sice snažili s protivníkem bruslit i pokrývat prostor před brankou, ale převaha Kanaďanů byla zřetelná a dokládal ji i poměr střel 35:11 v polovině zápasu. Mezitím ale domácí tým zvýraznil vedení, když bleskově za pět vteřin využil přesilovku za vyloučení Szturce.

Další velké šance soupeře ještě pochytal Suchánek, jenž byl v neustálé permanenci. Bez šance byl ale ve 32. minutě, kdy Bedard šikovně prostrčil puk na kanonýra McTavishe, který poslal kotouč mezi betony českého brankáře a svou bilanci v kanadském bodování tak vylepšil na 6+4.

Podoba hry se neměnila ani ve třetím dějství, Kanada tak už čtvrthodiny před koncem lehce naplnila svou normu pětačtyřiceti střel z předchozích dvou vystoupení. O pátý gólový zásah favorita se o chvíli později postaral Foerster, o osudu utkání už bylo dávno rozhodnuto a česká dvacítka nenašla žádný způsob, jak to změnit.

Vysvobodit z kanadského sevření ji dokázal až závěrečný klakson. Za posledních jedenáct let nečelili mladí reprezentanti tolika střelám, na Suchánka jich šlo celkem 57, úspěšnost zásahů brankáře tak přesáhla 91 procent a řekl si o místo v brance i do závěrečného zápasu skupiny proti Lotyšům, který začne o půlnoci z neděle na pondělí našeho času.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let - skupina A v Edmontonu
Kanada-Česko 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)
Branky: 17. McTavish (Thompson, Seeley), 19. Johnson (Stankoven), 25. Greig (Seeley, Cormier), 32. McTavish (Bedard, Othmann), 48. Foerster (Johnson, Stankoven) – 6. Ryšavý (Kos), hlavní rozhodčí Fernandez (USA), Hunnius (Něm.), vyloučení 2:1 navíc Chmelař (ČR) 5 minut + do konce utkání, využití 1:0, v oslabení 0:1, 5256 diváků.
Kanada: Garand – Sebrango, Zellweger, Del Mastro, Cormier, Thompson, Seeley, O'Rourke – McTavish, Bedard, Othmann – K. Johnson, Foerster, Stankoven – Dufour, Greig, J. Roy – Cuylle, Ostapchuk, Desnoyers – Gaucher.
Česko: Suchánek – Jiříček, Ticháček, D. Špaček, Hamara, Š. Němec, A. Čech, F. Němec – Myšák, Gut, Kulich – Chmelař, G. Szturc, Ivan – Ryšavý, Menšík, Kos – T. Urban, Šapovaliv, Měchura – Hauser.
1. Kanada330/0021:49
2. Finsko211/0010:45
3. Česko310/119:134
4. Slovensko301/028:182
5. Lotyšsko300/125:141

Reklama

Související témata: