Hlavní obsah

Česko - Lotyšsko 2:5S jistotou čtvrtfinále dopustila hokejová dvacítka ostudnou porážku. Bude hrát s Američany

Aktualizováno

Tohle je pořádná hokejová blamáž. Místo, aby se čeští mladíci na závěr skupiny A proti otusiderovi turnaje dobře naladili na středeční čtvrtfinále MS do 20 let, připustili velkou ostudu. Podlehli vůbec poprvé v historii šampionátů této věkové kategorie Lotyšsku. Tomu výhra 5:2 zajistila senzační postup ze třetího místa. Rozhodl hattrick kapitána soupeře Bergmanise. Mladí reprezentanti sehrají čtvrtfinále proti nejlepšímu celku skupiny B, jímž se staly Spojené státy, které v dalším programu porazily Švédsko 3:2.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Radost lotyšských hokejistů po výhře nad Českem na MS hráčů do dvaceti let.

Článek
Fotogalerie

Po vítězství Finů 9:3 nad Slováky nastupovali čeští reprezentanti už jako jistí čtvrtfinalisté, ale jakoby tím ztratili potřebné nažhavení i energii do hry. Od začátku působili proti Lotyšům ospale, ztráceli puky a z prvních čtyř střel na branku, do níž se vrátil po jednozápasové pauze Bednář, inkasovali dva góly.

Nejprve Brants nabral rychlost ve středním pásmu a podél levého mantinelu se dostal až do prostoru kruhu, odkud adresoval přihrávku před bránu. Tam si sjel nikým nepokrytý Lavinš a překonal Bednáře. Opařené české mladíky neprobudily ani dvě přesilovky, chyběla jim energie a nápad.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Český reprezentant David Jiříček atakuje Lotyše Girtse Silkalnse během utkání hokejového MS hráčů do 20 let.

Ve 13. minutě přišla další studená sprcha pro český tým, když potomci slavných otců Vitolinš s Ozolinšem společně vybojovali kotouč za bránou. Touš následně doputoval k teprve sedmnáctiletému Rullersovi, který z bezprostřední blízkosti pálil přesně do horního růžku. Stav 2:0 pro Lotyšsko už byl zneklidňující, Čechům se nevedlo ani v přesilovkách. Až třetí faul soupeře dokázali gólově potrestat.

Myšák se v přesilovce chvíli rozmýšlel, co s kotoučem udělá, pak vyslal skrz brankoviště milimetrově přesný pas na Guta, který překonal do té doby neprůstřelného Bruverise. Vzápětí měl vyrovnání na holi Šapovaliv, ale sám před strážcem lotyšské branky neuspěl.

Ve druhém dějství Češi sice zlepšili bruslení, ale měli potíže se probít do útočného pásma přes dobře fungující obranný val soupeře. Na lotyšském týmu byla patrná velká motivace, jakákoli výhra by ho vůbec poprvé v historii dostala mezi elitní osmičku šampionátu.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Česká radost. Michal Gut slaví se spoluhráči gól, který vstřelil do sítě Lotyšska v utkání MS hráčů do 20 let.

Bednář měl štěstí, když se Vilmanisem v přesilovce vypálený puk jen otřel o tyčku. Když už reprezentanti byli v plném počtu, tak se ve 30. minutě povedlo Svozilovi dostat k puku po vyražené Hauserově střele a bekhendovým blafákem přelstil Bruverise - 2:2.

Nerozhodný stav ale vydržel jen 102 vteřiny, než Bergmanis využil Bednářova zakrytého výhledu a jen nahozený puk skončil v české síti. A brzy bylo ještě hůř, když lotyšský kapitán střelou zápěstím využil také přesilovku a pohled na skóre i dění na ledě signalizoval historickou ostudu. Vždyť česká dvacítka dosud nikdy s Lotyšskem nepadla.

Bednář i potřetí na turnaji inkasoval čtyři góly, bohužel u každého měl svůj podíl viny. Třetí třetinu už nechytal, vystřídal ho Suchánek. Jenže odbrzdit hokejový stroj se českému týmu nedařilo. Zmar dovršilo ve 48. minutě Myšákovo nepovedené trestné střílení za zalehnutí puku lotyšským hráčem v brankovišti.

Slováci, o jejichž dalším osudu na turnaji se na ledě taky rozhodovalo, tomu všemu jen zoufale přihlíželi z hlediště a nestačili kroutit hlavou. Poměr střel 17:3 ve třetí části sice jasně dokládal útočné úsilí českých mladíků, které se ale odehrálo naprosto bez efektu v koncovce. Už dvě minuty před koncem zkusil trenér Rulík power play, ale Bergmanisem vyhozený puk skončil v prázdné české brance. Lotyšská hymna po utkání zněla reprezentantům hodně hořce.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu (Kanada)
Skupina A:
Česko - Lotyšsko 2:5 (1:2, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Gut (Myšák, S. Svozil), 30. S. Svozil (Hauser, T. Urban) - 5. M. Lavinš (Brants), 13. Rullers (R. Vitolinš, G. Ozolinš), 32. Bergmanis (Dukurs), 38. Bergmanis (Silkalns, Ravinskis), 59. Bergmanis. Rozhodčí: Brander (Fin.), Hiff - Oliver (oba Kan.), Špůr (ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 493.
Česko: J. Bednář (41. Suchánek) - Ticháček, D. Jiříček, S. Svozil, D. Špaček, HamaraA. Čech, Š. Němec - Myšák, Gut, Kulich - Měchura, G. Szturc, I. Ivan - Ryšavý, Menšík, J. Kos - Hauser, Šapovaliv, T. Urban - Herčík. Trenér: Radim Rulík.
Lotyšsko: Bruveris - Fenenko, Bergmanis, Simanovičs, Brants, G. Ozolinš, Hodass, Goršanovs - Silkalns, Veinbergs, Vilmanis - R. Darzinš, Ločmelis, Dukurs - Gavars, M. Lavinš, Lapinskis - R. Vitolinš, Rullers, D. Andersons - Ravinskis. Trenér: Artis Abols.
1.Kanada3300021:49
2.Finsko3210019:78
3.Lotyšsko4101210:164
4.Česko4101211:184
5.Slovensko4010311:272

Reklama

Související témata: