Hlavní obsah

Fanoušci se sázením chtějí hlavně bavit. Týden zodpovědného hraní jim ukáže, jak na to

Hraní je dnes běžnou zábavou stejně jako fotbal, hokej nebo tenis, na který si Češi s oblibou sází. 97 % populace se hraním skutečně jen baví, rizikové hraní se týká pouze třech procent. Přesto je dobré vědět, jak udržet tuto vášeň pod kontrolou. I proto Institut pro regulaci hazardních her (nejen) pro hráče po celé republice připravil Týden zodpovědného hraní. Ten se uskuteční od 22. do 28. listopadu.

Foto: Tipsport

Fanoušci se sázením chtějí hlavně bavit. Týden zodpovědného hraní jim ukáže, jak na to

Článek

Cílem události je informovat veřejnost o zodpovědném přístupu k sázení, otevřít dialog o hazardních hrách jako o druhu zábavy, i nabídnout pomoc rizikovým hráčům. Institut pro regulaci hazardních her v rámci projektu Zodpovědné hraní nabízí hráčům možnost zúčastnit se webinářů, debat a dnů otevřených dveří v poradenských centrech. Všechny tyto aktivity i rozsáhlá komunikace budou šířit osvětu o hraní. A díky jednoduchým seberegulačním tipům i o tom, jak si k němu zachovat zdravý postoj a pomůžou i s potřebnou prevencí.

„Cílem těchto aktivit je otevřít dialog všech zainteresovaných stran a informovat veřejnost o zodpovědném přístupu ke hraní, které má být především zábavou. Zároveň chceme ukázat hráčům, že pokud se ocitnou v rizikové situaci, své hraní nemají zcela pod kontrolou, existuje řada možností, jak a kde vyhledat pomoc,“ přibližuje Týden zodpovědného hraní Jan Řehola, ředitel Institutu pro regulaci hazardních her.

Co se bude v rámci Týdne zodpovědného hraní dít?

Účastníci se mohou těšit na dvě debaty vedené moderátorem Filipem Horkým na podstatná, a přitom málo diskutovaná témata s hosty, kteří mají s hraním dlouholetou zkušenost nebo se mu profesně věnují – s adiktology a psychoterapeuty, zástupci Institutu pro regulaci hazardních her, Ministerstva financí ČR a Společnosti Podané ruce, nebo samotným hráčem. Na úterní Debatu o současné regulaci her v České republice a čtvrteční webinář s názvem Je skutečně hazard současným společenským problémem? Je každý hráč hned gamblerem? se můžete online podívat i vy.

Program se zaměřuje i na ta tři procenta rizikových sázkařů, kterým se jejich vášeň vymkla z rukou. Oni i jejich blízcí, kteří následky rizikového hraní často zpozorují, mohou využít osobních i virtuálních poraden, linek pomoci a dnů otevřených dveří ve specializovaných centrech. Mezi nimi bude například Prevent99 v Českých Budějovicích, společnost Renadi v Brně a Společnost Podané ruce v Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji. Zájemcům o poradenství bude navíc celý týden k dispozici portál Společnosti Podané ruce Naberte kurz, kde budou pracovníci a odborníci z jednotlivých krajů odpovídat na dotazy zájemců v live chatu.

Více se dozvíte na webu projektu Zodpovědné hraní.

Foto: Tipsport

Týden zodpovědného hraní

Za projektem stojí velcí hráči jako Fortuna, Chance, Sazka i Tipsport

Úkolem projektu Zodpovědné hraní je sloučit pravidla jednotlivých provozovatelů hazardních her a nastavit jednotný model na trhu tak, aby se minimalizoval jeho negativní dopad na hráče. K plnění společných závazků na cestě k odpovědnému přístupu se zavázali i hlavní hráči na trhu a partneři Týdne zodpovědného hraní, jako je Fortuna, Chance, Sazka a Tipsport.

„Týden zodpovědného hraní vnímám jako skvělou příležitost k tomu vést odbornou diskuzi s adiktology a dalšími autoritami, zásadním přínosem je ale přesah směrem k hráčům a široké veřejnosti,“ říká David Vaněk, generální ředitel sázkové kanceláře Fortuna.

Kromě toho se ale program bude věnovat i legislativní úpravě hazardních her. „Český trh je přísně regulován. Velmi striktní zákon z roku 2017 zafungoval výborně. Teď je tu prostor pro další krok – samoregulaci provozovatelů. Tu považujeme v téhle fázi za klíčovou,” říká o projektu člen představenstva Chance Zdeněk Brázdil.

Generální ředitel Sazky Aleš Veselý poté ke spolupráci na trhu doplňuje, že „pokud budeme postupovat podle stejných pravidel, máme reálnou šanci společně účinně zasáhnout, pokud by se hraní někomu vymykalo kontrole. Naším cílem totiž je, aby hraní zůstalo zábavou.“

Společný postup ale společnosti nevolí jen během Týdne zodpovědného hraní. Nastartovali totiž novou éru, která spočívá v jejich samoregulaci nad rámec zákona s jasným cílem ochránit své zákazníky. „Zodpovědnost za bezpečné sázení a hraní už není vymezena mantinely legislativy, ale dobrovolnými závazky největších firem na trhu. Celý systém zodpovědném hraní budeme dál rozvíjet a zdokonalovat, a tím zvyšovat komfort a bezpečí hráčů v online i offline prostředí,” dodává generální ředitel Tipsportu Petr Knybel.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.