Hlavní obsah

Volejbaloví Lvi byli dva míče od titulu, teď je má k bitvě o zlato dovést argentinský trenér

Pražští Lvi mají v novém ročníku volejbalové nejvyšší soutěže jasný cíl. Naposledy dokráčeli až do finále extraligy a od historického titulu je dělily dva body. Letos je laťka stejně vysoko. Tým do sezony vyrazí pod vedením nového kouče - Argentince Juana Manuela Barriala. „Bude velmi přínosné, pokud budeme mít ve svém středu někoho, kdo je napojený na zahraničí. Tím se nám rozšíří možnosti a budeme mít přímé vztahy na další hráče. Zároveň získáme know-how od dalších zkušených lidí, což nás obohatí," tvrdí prezident a hlavní mecenáš Lvů Tomáš Janeček, jenž se rozhodoval mezi čtyřmi kandidáty.

Foto: VK Lvi Praha

Kapitán volejbalových Lvů Praha Jakub Janouch na předsezonní tiskové konferenci.

Článek

Hráčskou kvalitu by měl tým mít. Kostra kádru zůstala pohromadě. Zásadnější změny se týkaly postů univerzála a blokaře. Na prvním by se měl stát jedničkou 28letý kanadský reprezentant Casey Schouten, který měl nabídky z Česka i Řecka, ovšem k jednání s ostatními mužstvy ani nedošlo.

„Rozhodl můj celkový pohled na klub a jeho fungování. Líbilo se mi jeho týmové pojetí, navíc jsem znal osobně některé kluky. Praha je kosmopolitní město, mé partnerce nabízí daleko lepší možnosti pro nalezení práce. V Českých Budějovicích narážela na jazykovou bariéru," uvedl Schouten už při zahájení přípravy.  „V Praze jsme se zabydleli. Kabina mě přijala bez problémů. Jsem od přírody optimista, tlak si nepřipouštím. Od nové sezony očekávám vítězství. Co taky jiného," dodal o měsíc později.

Blokaře Fynna McCarthyho a Valerije Toduu doplnil 26letý Čech Martin Tibitanzl, který zamířil do hlavního města po šesti letech v Ústí nad Labem. „O přestupu jsem se radil s partnerkou. Nijak mi nebránila. Sama říkala, že by ráda změnila prostředí. Jde o šanci pro nás oba někam se posunout," líčil Tibitanzl, kterého překvapily některé tréninkové metody. „Především pojetí posilovny od kondičního trenéra Petra Růžičky. Používám teď svaly, které jsem předtím snad ani neměl," usmál se.

Stejně tak pro něj byl nový nácvik obrany. „Učíme se několik systémů, se kterými jsem se ještě nesetkal. Postupně je vstřebáváme a jsme rozhodně na dobré cestě," zakončil borec, jenž chce do kabiny Lvů přinést další „nálož entuziasmu".

První extraligové utkání sehrají Lvi 25. září od 17 hodin v Unyp areně. Soupeři jim budou volejbalisté Aero Odolena Voda. Vyhlašován bude tradičně MVP na základě dat a výpočtů matematické aplikace SmartVolley. Svátkem bude CEV Cup. Los Lvům přál podobně jako třeba fotbalové Viktorii Plzeň v Lize mistrů. Jejich protivníky v osmifinále druhého nejprestižnějšího evropského poháru budou hráči z věhlasné SuperLegy You Energy Volley Piacenza. Italové si mohou dovolit skutečné světové hvězdy, ať jde o olympijského vítěze z Tokia Francouze Antoinea Brizarda, šampiona z Ria Brazilce Lucarelliho Souzu či vicemistra světa Kubánce Robertlandy Simóna.

„Oproti loňsku ještě posílili. Přišel kubánský smečař Yoandy Leal, který hrál loni v Civitanově," připomněl kapitán Lvů Jakub Janouch. „Nebudeme mít co ztratit. Budou to pro nás velké dny. Na italské půdě se nehraje každý rok," zmínil kouzlo haly PalaBanca, která pojme 3700 (horkokrevných) diváků.

Tyto duely jsou však na programu až 8. listopadu (PalaBanca) a 15. listopadu (Unyp arena). Do té doby sehrají Lvi devět střetnutí v nejvyšší domácí soutěži. „Samozřejmě znám cíle, které určil prezident. Znovu postoupit do finále a pokusit se ho vyhrát," neskrýval Juan Manuel Barrial. V přípravě Lvi sehráli osm duelů s bilancí 4 výhry a 4 prohry, na turnaji ve francouzském Chaumont obsadili vynikající druhé místo. Přístup hráčů i jejich výkony si Barrial pochvaloval: „Věřím, že budeme hrát velmi dobrý volejbal," dodal odhodlaně 54letý expert.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články