Hlavní obsah

Boje v republikovém šampionátu čtyřkolek přituhují

MOHELNICE

Letošní seriál MM ČR side a quad se pomalu blíží ke svému konci, a tak se v něm začíná bojovat o poznání urputněji. Předposlední závod se jel za krásného počasí v moravské Mohelnici, přesněji v Mohelnických lomech.

Foto: Jan Jasanský

Závod MMČR čtyřkolek v Mohelnici.

Článek
Fotogalerie

Junior II

Aby se vyhnuli nebezpečným výjezdům a dvojákům, které byly pohromou pro mnoho jezdců i z kategorie Přebor ČR, jeli Junioři pouze kratší variantu tratě. Ale i tak to stálo za to. V první rozjížďce nedal nikomu šanci Tomáš Cífka, za ním dojel Marián Klíč junior a třetí skončil Michal Fišer. Tomáš Cífka a Marián Klíč jun., ale v druhé rozjížďce vystartovali příliš brzy a vjeli do startovacího roštu ještě v okamžiku, kdy nedopadl na zem. Celé startovní pole kolem nich přehnalo, zatímco se oba ještě ze „žebříku“ vymotávali. Ovšem perfektní stíhací jízdou stihli dojet Tomáš třetí a Marián čtvrtý za vedoucím Markem Fišerem a druhým Matějem Saňou.

Přebor ČR

V první jízdě přesvědčivě zvítězil stylem start-cíl Marek Pondělníček z Prahy, ale měl obrovské štěstí. V cíli zjistil, že dojel závod s prasklým excentrem, ve kterém drží zadní osa.  Kdyby se mu osa kousla při dopadu po dvojskoku, byla by to pravděpodobně velmi ošklivá havárie. Mimochodem, tyto dvojáky v přeboru dávali pouze on a druhý Lukáš Miler, celý zbytek startovního pole je pouze projížděl. Smůlu měl na druhém místě jezdící Jan Rejholec. Přehnal skok, a aby nevyjel mimo trať, čtyřkolku si omylem zašlápl. A než jí znovu nastartoval, byl rázem poslední. V druhé jízdě opět z druhého místa musel odstoupit znovu, tentokrát pro technickou závadu, když se mu protočil unášeč rozety na zadní ose. Marek Pondělníček do druhé rozjížďky nenastoupil, protože neměl náhradní excentr, a tak nikým neohrožován zvítězil Lukáš Miler, i přes nezaviněnou kolizi s Josefem Barillou. Třetí místo v Přeboru si vyjel Jiří Kašpar.

Mistrovství ČR

Tři aktéři MM ČR se potýkali se zdravotními problémy. David Tušl si ve čtvrtečním tréninku bolestivě narazil záda, Martinu Liškovi se ještě nezahojila ruka po pádu ve Stříbře a Jan Jasanský měl po tréninku v Chlístově naraženou ruku a byl po otřesu mozku. Jakmile ale sedli na své stroje, na všechny bolesti zapomněli. Obě rozjížďky vyhrál Martin Liška, kterého ale v první jízdě od druhého kola neustále okusoval David Tušl. Byl to překrásný souboj, ve kterém Martin Liška z ASP Group Racing teamu udržel nervy na uzdě až do vítězného projetí cílem. David Tušl skončil tedy druhý, třetí dojel po pěkné a bezchybné jízdě David Šimek.

V druhé rozjížďce měl smůlu Lukáš Studený, který zhruba v polovině závodu píchl zadní kolo a musel zvolnit. Do té doby se však držel na vynikajícím druhém místě za Martinem Liškou. Takto skončil na druhém místě opět David Tušl, a jako třetí opět David Šimek.

Další závod se jede 9.10 2010 v Březové nad Svitavou.

Reklama

Související témata: