Hlavní obsah

Smutná zpráva! Odešla legenda světa F1

Grove

Odešla legenda. Zemřel zakladatel a bývalý ředitel týmu formule 1 Frank Williams. Zpráva se objevila na účtech stáje. Bylo mu 79. Velkou část života prožil na vozíku, přesto byl ikonou světa rychlých kol.

Foto: @ twitter Williams Racing

Frank Williams

Článek
Fotogalerie

„S velkým zármutkem tým jménem rodiny Williamsových potvrzuje smrt Sira Franka Williamse," stojí na sítích.

Williams byl od nehody v roce 1986 upoután na invalidní vozík. V posledních letech měl hodně zdravotních problémů. Opakovaně byl hospitalizován i se zápalem plic, naposledy vloni v prosinci. V nemocni byl znovu, a to od pátku.

"Dnes ráno zemřel Sir Frank obklopen rodinou," uvedla dále stáj Williams Racing.

Patřil k nejvýznamnějším postavám historie formule 1. Společně s Patrickem Headem založil v roce 1977 tým, jenž měl ohromující výsledky. Slavil devětkrát prvenství v Poháru konstruktérů a sedm jezdeckých titulů. Posledním mistrem ve williamsu byl v roce 1997 Kanaďan Jacques Villeneuve.

V roce 2012 Frank Williams odstoupil kvůli zdravotním potížím z představenstva a šéfoval týmu společně s dcerou Claire. Vloni v létě prodali slavnou, ale v posledních letech už neúspěšnou stáj americké firmě Dorilton Capital. Ve stejném roce v září pak oba Williamsovi z týmu odešli, po 43 letech tak skončila rodinná éra v jedné z historicky nejúspěšnějších stájí F1.

"Rodina formule 1 přišla o milovaného a respektovaného člena. Byl to velikán našeho sportu, překonal nejtěžší životní výzvy a každý den bojoval o vítězství na trati i mimo ni," vyjádřil se v prohlášení šéf formule 1 Stefano Domenicali.

Reklama

Související témata: