Hlavní obsah

Dakarské ohlédnutí: Ptali jste se Ivo Kaštana

PRAHA

Osmadvacátý ročník slavné Rallye Dakar už je minulostí, perné boje motoristů v písečných dunách jste si ale mohli připomenout ve čtvrtek při chatu s motocyklistou Ivo Kaštanem. Přinášíme výběr nejzajímavějších otázek a odpovědí, které při virtuálním setkání zazněly.

Foto: Viera Kaštanová

Motocyklista Ivo Kaštan. Na trať slavné Rallye Dakar se letos vydá už posedmé.

Článek
Fotogalerie

Proč jezdíš v kategorii Maraton? (Golem26)Je to nejuznávanější kategorie, protože motocykl musí vydržet bez výměny hlavních dílů. Vychází to z kořenů Rallye Dakar, kdy nebylo možné nic měnit.

Kolik peněz jste musel sehnat, abyste letos mohl startovat? (krajda1)Moji účast financuje Gauloises racing. Pro zajímavost: pouze startovné stoji cca tisíc eur.

Letos jste obsadil krásné místo, chystáte se i na další ročník? (zborda.mc)Chystám, ale ještě stále nevím v jaké roli. Zda jako závodník nebo manažer nebo mechanik.

Chtěl byste vyzkoušet i jinou značku motocyklu než KTM? (SDolezal)Kdyby to šlo tak jedině Harley Davidson. Případně českého výrobce.

Proč nejedete Dakar na silnější motorce, na nějakém dvouválci třeba? Je hmotnost stroje významný faktor? ( zelenejbobr)Jsou povolené pouze jednoválce a hmotnost je velmi důležitá. Pro zajímavost: do motorky se vejde 48 l benzínu. Když je plná, tak jí říkám ingot ocelowy.

Kdy jste na Dakaru prožíval nejhorší chvíle? (Perdo)Když budeme brát ten letošní, tak tuším, že ve třinácté etapě. V pátek 13. jsem srazil krávu a přitom jsem si pomačkal v kapse cigára.

Potkal jste se někdy s Lucem Alphandem? Pokud ano, jak na vás působil? (jaklock)Téměř každý den jsem ho vídal u večeře. Je to velice příjemná osobnost a sympaťák, což se např. o Peterhanselovi tak úplně říct nedá.

Slyšela jsem, že Rallye Dakar končí. Co je na tom pravdy? (brouceklesni)Naopak, zájem roste až neskutečně a na stovky zájemců se vůbec nedostalo. Spíš to vypadá, že budou Dakary dva.

Do kolika let se dá Dakar jezdit? Kdo byl nejstarší účastník na motorce či v autě? (clerval)Pamatuji motorkáře přes 60, navigátorovi v aute 80. Mně je 41, nebudu to přehánět, ještě 25 Dakarů a končím.

Reklama