Hlavní obsah

Zemřel Karel Loprais, legenda Dakaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velice smutná zpráva zasáhla ve čtvrtek dopoledne nejen český sportovní svět. Ve věku 72 let zemřel legendární jezdec a jeden z nejúspěšnějších závodníků historie slavné Rallye Dakar Karel Loprais. Informaci potvrdil pro Deník.cz jeho syn Leo. Loprais si v kategorii kamionů připsal na africkém kontinentu celkově šest prvenství.

Foto: Zdeněk Sluka

Šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais.

Článek
Fotogalerie

Krátce před startem nového ročníku slavného rallyového závodu zemřel jeden z jeho nejúspěšnějších jezdců. Loprais poprvé na Dakaru startoval v roce 1986 jako mechanik a testovací jezdec, o rok později už jako řidič získal v kategorii kamionů druhé místo.

V roce 1988 si už „Monsieur Dakar“ dojel pro své prémiové prvenství. Dakar se mu podařilo mezi lety 1988–2001 ovládnout za volantem kamionu Tatra ještě pětkrát. Pouze jeden závodník si připsal ještě o jedno prvenství více, a to Rus Vladimír Čagin.

Dakaru se naposledy jako závodník zúčastnil v roce 2006, poté byl členem doprovodného vozidla svého synovce Aleše, který pokračuje v závodnické tradici.

Poslední rozloučení s Karlem Lopraisem se uskuteční 22. ledna ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Reklama