Hlavní obsah

Tým Vintage Rallye nasadí na Dakar čtyři vozy do kategorie Classic

Praha

Celkem čtyři posádky se chystá v lednu příštího roku nasadit na start Rallye Dakar český tým Vintage Rallye. Všechny se představí v kategorii Dakar Classic s vozy Land Rover. Ústřední postavou týmu je Dušan Randýsek, který se slavné soutěže několikrát zúčastnil na motocyklu, v buggyně i jako řidič doprovodného kamionu.

Foto: Orion Moto Racing Group

Motocyklista na Rallye Dakar. Ilustrační foto

Článek

"Nápad vznikl letos, když jsem jel v kamionu jako rychlá asistence Krise Meeka a viděl tam ty blázny v historických vozech. Dostal jsem nápad, po návratu řekl kamarádovi a dali jsme se do toho," řekl Randýsek na tiskové konferenci v Praze. "Nová kategorie Classic je krásné splynutí třech zálib - závodění, cestování a prožitku jízdy s veteránem," uvedl.

Vedle Randýska, který se na Dakar vydá v posádce s osmnáctiletým synem Františkem, do dalších vozů usednou otec a syn Petr a Tomáš Fialovi, Zdeněk Ondráček s Vlastimilem Forejtem a bratři Albert a Štěpán Pancovi. "Všichni se už známe řadu let. Zejména s Petrem Fialou jsem absolvoval řadu soutěží," podotkl Randýsek. Osobně měl i jednu speciální motivaci - chtěl jet se synem. "Chci mu předat zkušenosti. Navíc mu bylo osmnáct, má čerstvě řidičák a bude tak moct na přejezdech řídit," pousmál se.

Všechny posádky nového týmu mají zkušenosti se závody historiků, které se jezdí jako takzvaná rallye pravidelnosti. "Každý návrat Dušana z Dakaru byl o velkých plánech, jak za rok společně pojedeme. Teď se náš celoživotní sen zhmotnil v nové kategorii. Přicházíme z veteránského světa, kde se měří setiny, řekli jsme si, že alespoň něco umíme," uvedl Petr Fiala, který si ale uvědomuje, že posádky nečeká nic jednoduchého. "Očekáváme trošku větší náročnost, než jsme zvyklí na veteránských rallye. Jsme připraveni na to, že nevíme, co nás čeká," dodal Fiala.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace