Hlavní obsah

Verstappena určitě napadne, že by Hamiltona sestřelil, říká Král

Je tu poslední závod famózní sezony F1, který musí definitivně přinést ortel. Stane se světovým šampionem už poosmé Lewis Hamilton, čímž překoná Michaela Schumachera? Nebo Max Verstappen navzdory současné síle stáje Mercedes přece jen odolá a urve pro sebe premiérový titul? „Když všechno půjde, tak jak by mělo jít, bude v neděli mistrem světa Hamilton, protože Mercedes je teď ve výkonnostní převaze. Auto jim jede neskutečně, především pak na rovinkách, kterou jsou v Abú Zabí hodně dlouhé," tvrdí český automobilový závodník Josef Král v premiérovém dílu podcastu Na plný plyn.

Foto: Sport.cz

Na plný plyn

Článek

Oblíbený spolukomentátor televizních přenosů F1 v novém podcastu Sport.cz, který se věnuje dění ve světě motorsportu, zároveň otevřeně mluví o tom, jaké „hříšné" myšlenky se bezesporu vkrádají do hlavy Maxi Verstappenovi. Že když ani jeden ze soků nedojede, připadne titul díky vyššímu počtu vítězství právě jemu, čemuž by mohl jít naproti.

„Být v kůži Maxe, tak mě to napadne. Řeknu si, když Lewise nepředjedu v první zatáčce, pravděpodobně prohraji šampionát. A i kdyby došlo ke kontroverzní nehodě, tak velká část formulové společnosti bude Maxe bránit, protože všichni chtějí po letech dominance změnu. Samozřejmě to není o tom, že zezadu okatě napálíte Lewise, ale nehody se dají udělat a vy dobře víte, jak auto trefit a kam, aby se konkurent roztočil," popisuje Král.

A přiznává, že Verstappen má posunutý práh strachu. Že velmi často jezdí za hranou, nicméně na rozdíl od konkurence mu tento styl vychází. A k tomu umí soupeře přechytračit. Mimochodem, je to teprvé podruhé v historii, co mají dva jezdci před posledním závodem sezony stejný počet bodů. Poprvé se tak stalo v roce 1974 a ze souboje Fittipaldi - Regazzoni nakonec vítězně vzešel i v Česku oblíbený Brazilec.

Král se v motorsportu pohybuje čtvrtstoletí, sám v Abú Zabí před 11 lety testoval i monopost F1 a úspěšně působil v sérii GP2, někdejší juniorky F1. A tak vás v rozhovoru poutavě vtáhne do zákulisí formule 1. Dozvíte se, jak Mercedes vyvíjel supermotor, který nasadil na závěr sezony a přinese odpověď, proč ho má jen Lewis Hamilton, nikoliv i jeho parťák Valterri Bottas. A kolik lidí se v každém závodě v zákulisí podílí na strategii.

A na závěr přidá i veselou historku s Kimim Räikkönenem, v jehož týmu Král kdysi závodil a který se teď v Abú Zabí rozloučí se svou bohatou kariérou.

Kdo získá v Abú Zabí titul mistra světa formule 1?
Lewis Hamilton
49,4 %
Max Verstappen
50,6 %
Celkem hlasovalo 6713 čtenářů.

Reklama

Související témata: