Hlavní obsah

GLOSA: S hráči bez formy šampiony nezastavíš. A co sázka na Plzeň?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázraky se nečekaly, historicky největší domácí debakl české fotbalové reprezentace ovšem také ne. Tím spíše, že se národní tým před utkáním s Portugalskem pyšnil sérií jedenácti utkání na vlastní půdě bez porážky. Ještě v červnu navíc v Edenu na začátku Ligy národů porazil Švýcarsko a málem i Španělsko. Po sobotním výprasku 0:4 však národnímu týmu hrozí, že účast v elitní divizi bude jen krátkou epizodou. Sestup do ligy B může odvrátit pouze úterní výhra ve Švýcarsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Patrick Schick neproměnil proti Portugalsku penaltu.

Článek
Fotogalerie

Všechno je najednou naruby. Po konci klubové sezony chybělo reprezentaci několik hráčů v čele s kanonýrem Schickem, začátek v elitní lize ovšem zvládla nad očekávání. Až teď, když se Schick a spol. do týmu vrátili, spadl nároďák ve skupině A2 na poslední místo.

Jde o paradox pouze zdánlivý. Červnový blok zastihl řadu hráčů ve výborné formě, logicky pak z ní profitoval celý tým. Jenže začátek nové klubové sezony signalizoval problémy. Vaclíkův Pireus již dvakrát vyhodil trenéra, Schickův a Hložkův Leverkusen hoří v bundeslize, stejně tak Součkův a Coufalův West Ham v Premier League.

To je hned pět hráčů ze sobotní základní sestavy. A nikdo z nich v sobotu večer neodvedl svůj standardní výkon. Víra, že se hráči z trápících se klubů v reprezentaci nakopnou, byla slepá. Portugalci názorně předvedli, proč před šesti lety vyhráli EURO a později i první ročník Ligy národů. Kvalitativně byli někde úplně jinde.

Nebudeme hráče chválit, ví Jaroslav Šilhavý. Individuální chyby, nedisciplinovanost...Video: Sport.cz

Trenér Fernando Santos má samozřejmě jiné možnosti výběru než jeho protějšek Jaroslav Šilhavý. Když se mu třeba rozpadne sehraná obrana, sáhne po Dalotovi. A borec z Manchesteru United v šestém startu za áčko coby stále teprve začínající nováček šoupne Čechům hned dva góly...

Šilhavý naopak v obdobné situaci povolá až z Asie zkušeného Kúdelu, který ovšem po odstoupení zraněného Brabce na trávníku bolestně pocítí, že tempo evropské špičky je v porovnání s ligou v Indonésii až vražedné.

Navázat na červnový začátek skupiny se reprezentaci fatálně nepovedlo. Co teď vymyslet na Švýcary, kteří porazili jak Portugalce, tak Španěly?

Výsledek mluví jasně. Nehráli jsme vůbec dobře, dělali jsme hodně chyb, litují čeští fotbalistéVideo: Sport.cz

Pokud jde o kádrové rezervy, nabízí se sázka na Plzeň. Viktorka doma vládne a postupem do Ligy mistrů nabrali její hráči ještě větší sebevědomí. Jen na lavičce zůstali Staněk, Havel, Kalvach a Vlkanova. Nešlo by o žádnou novinku. Když bylo reprezentačním trenérům ouvej, sáhli v minulých letech po větší skupině hráčů z jednoho klubu. Z Plzně, pak zase ze Slavie, krátce i ze Sparty.

Šilhavý má na rozhodnutí jen pár hodin, mužstvo již během neděle vyráží směr St. Gallen. K velkým změnám sahá nerad a pravdou je, že Plzeň konfrontace s giganty v Lize mistrů nezvládá stejně, jako teď nároďák rekordně pohořel s Portugalskem.

Něco ale trenér vymyslet musí, jen výhra nad rozjetými Švýcary zajistí záchranu a možnost dalších mimořádných utkání v následujícím ročníku.

Reklama