Hlavní obsah

GLOSA: Šilhavý trefil bingo, české díky patří i sveřepému Dánovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Lewandowski a spol. zůstali v šoku. Národní tým si vstřelením dvou gólů během prvních tří minut vytvořil v součtu československé i české éry nový rekord. Očekávaný duel dvou největších favoritů ve skupině byl hned na začátku prakticky vyřešen. Fotbalisté v premiéře kvalifikace o EURO 2024 v Německu porazili Polsko 3:1 po výkonu, který snese přísná meřítka.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Proti Polsku se prosadili tři sparťanští střelci, třetí trefu obstaral Jan Kuchta.

Článek
Fotogalerie

Skóre 6:16 budilo před zápasem respekt. Tak výrazný byl ve prospěch hostů z Polska poměr hráčů z Top 5 evropských lig. Zatímco Portugalec Fernando Santos debutující na polské lavičce si vystačil jen se dvěma hráči z domácí soutěže, jeho protějšek Jaroslav Šilhavý jich z Fortuna ligy povolal hned patnáct.

Leč ukázalo se, že dobře udělal. Dva ze šesti nováčků David Jurásek a Tomáš Čvančara hned vtrhli do základní sestavy a patřili k nejlepším.

Šilhavý má pověst spíše konzervativního kouče, který nerad sahá do osvědčené sestavy a zažitých automatismů. Po loňském roce, který byl pro reprezentaci výsledkově nejhorší v celé české éře, se rozhodl jednat. Výrazným omlazením nominace dal najevo, že začíná nová éra. Na hřiště poslal neočekávanou jedenáctku - a přesně se do ní trefil.

Jaroslav Šilhavý měl stažený žaludek. Šli jsme do rizika, ale vyšlo to!Video: Sport.cz, FAČR

Sparta - Polsko 3:1, i tak by se dalo skóre páteční partie prezentovat. O všechny tři branky se postarali hráči z Letné. Šilhavému vyšla zásadní sázka na rozjeté útočné duo Kuchta - Čvančara, nejrychlejším gólem pak skóre otevřel stoper Krejčí.

České díky tak zalétají i k Brianu Priskemu. Sveřepý Dán celý podzim poslouchal rady a invektivy, že Kuchta s Čvančarou přece nemohou hrát spolu. Nedal na ně a vedl si svou. Stejně jako na jaře dokázal přesvědčit záložníka Krejčího, že velkou kariéru může udělat také jako stoper. Z Dánových tahů teď těží nejen Sparta, ale také česká reprezentace.

Všichni mě chválili, těší Davida Juráska. Tento zápas je zatím nejvíc v mé kariéřeVideo: Sport.cz

Hlavní rozhodnutí ovšem musel samozřejmě přijmout sám Šilhavý. Stejně jako ze Sparty, vzal šest hráčů také ze Slavie a jako trumf vynesl jejího Davida Juráska, který na levém křídle prožil skvělý debut. S jeho pomocí měl nároďák dlouho nevídaný drajv a přímočarost.

Šilhavý šel do rizika. Na úkor některých osvědčených jmen upřednostnil neokoukané tváře s aktuální formou. Při zranění Fotbalisty roku Patrika Schicka a zúžené nabídce legionářů z velkých lig vůbec sáhl k domácí elitě. Trefil bingo. Nadšený český výběr strčil polské hvězdy do kapsy tak výrazně, že ani vyhlášený kanonýr Robert Lewandowski, aktuálně nejlepší střelec Barcelony a celé La Ligy, se v Edenu k ničemu nedostal.

Trenér se každopádně ujistil, že oživení mohou přinést i výrazní borci z domácích zdrojů. A to ještě bude doufat, aby rychle procitla také mistrovská Plzeň, jejíž hráči nabrali v Lize mistrů cenné zkušenosti.

Reklama