Hlavní obsah

GLOSA: V Rusku rychle dospěl, z Kuchty je tichý zabiják a lídr

Buď tichý zabiják! Když se Jan Kuchta loni v říjnu poprvé hlásil na srazu fotbalové reprezentace, vyslechl od svého bývalého trenéra v Liberci zvláštní gratulaci. Na slova Pavla Hoftycha ovšem během necelého roku došlo. Nedávný kanonýr Slavie teď v Lize národů táhne národní tým a svým výkonem proti Španělsku potvrdil, že už přece jen zmoudřel.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Český útočník Jan Kuchta byl hrdinou zápasu se Španělskem.

Článek
Fotogalerie

Při jeho nástupní řeči se spoluhráči smíchy popadali za břicha. „Dobrý den. Já jsem Jan Kuchta. Jsem z Prahy, jsem ze Slavie a jsem fotbalista. Mám přítelkyni. Staronovou, vrátil jsem se k ní, křestní jméno Bára."

Tak se útočník představil na prvním tréninku před zápasy kvalifikace mistrovství světa s Walesem a Běloruskem. Málokoho by tehdy napadlo, jak rychle se v národním týmu pasuje na jednoho z lídrů, s nímž si ani Španělé nebudou vědět rady.

Talent měl vždycky, ale to další... Z Edenu vyrážel po hostováních, nikde dlouho nevydržel. Kromě cenných fotbalových vlastností a nesmírné pracovitosti na trávníku, ať už s míčem na noze, tak především bez něj, se prezentoval také atributy, kterými si škodil. Výstřelky a nesmyslné karty k němu patřily stejně jako jeho netradiční koníček, chov hospodářských zvířat. Slepic tedy především.

Skvělý Jan Kuchta. Jeden gól dal, druhý zařídil. Pomůže mu to k odchodu z Ruska?Video: Sport.cz

„Je mi jasné, že jsem rarita. Ale nestydím se, péče o zvířata je pro mě zábava i skvělý relax. Když sedím u slepic, zapomenu na starosti, na tlak, vyčistím si hlavu. Baví mě to," usmívá se.

Ještě do Slavie se každopádně natrvalo vracel s pověstí těžko zvladatelného rebela.

„Měl by si všechno ujasnit v hlavě," vyzýval ho trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta překonává brankáře Španělska Unaie Simóna a střílí gól na 2:1 během utkání Ligy národů.

Stalo se. Za sezonu 2020/21 se podělil se sparťanem Hložkem o titul ligového krále střelců. Na podzim zářil dál, a když pak v zimě odešel do Lokomotivu Moskva, sešívaní jeho ztrátu zaplatili ztrátou mistrovského titulu.

Stejně však překvapuje, v jakém stylu zastupuje absentujícího kanonýra Schicka.

„Kuchta atakuje, presuje, akce dohrává. Góly dává z dorážek, což je všechno fyzicky hodně náročné. Ale má i technické předpoklady a umí dávat krásné góly, což proti Španělům dokázal. Přál bych mu, aby se mu povedl přestup do některé top ligy, ukazuje svými výkony, že na to má," chválí hrdinu asistent trenéra Jiří Chytrý.

Kuchta už snad opravdu dospěl. V Rusku se o sebe musel postarat v těžké době, nejspíš mu pomohla i nedávná svatba.

Hrdí lvi. Kluci zaslouží velký dík, chválil Jaroslav Šilhavý a vysvětlil, proč nevystřídal Jankta hnedVideo: Sport.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý si může mnout ruce. Až se uzdraví kanonýr Schick, může postavit Kuchtu vedle něj a budou týrat soupeře ve dvou.

Po svém zmoudření má exslávista jiný problém. Angažmá v zemi, která je válečným agresorem. Proto mu všichni přejí, aby se v Lize národů předvedl - a nemusel se do Ruska vracet.

Pomoc je oboustranná, mužstvo z ní profituje. Pracant Kuchta maká pro tým, dává góly. A spoluhráči, kteří o jeho složité klubové situaci dobře vědí, mu zase vytvářejí maximální servis, aby zazářil a oslovil některé zájemce z předních západních lig.

Na hřišti září, ani ze Španělů si nedělá vrásky. Únik z Ruska však půl roku po lukrativním přestupu může být mnohem větší problém...

Reklama