Hlavní obsah

Zklamání? Vím, že jsem z minima vytěžil maximum, říkal Svoboda

Rio de Janeiro

Po zdravotních komplikacích a nedostatečné přípravě dobře věděl, že obhajoba zlata z Londýna je jen pustá teorie. Moderní pětibojař David Svoboda devátou příčku v Riu bral všema deseti a po závěrečné kombinaci běhu se střelbou v cíli zářil. „Elitní desítka je pořád luxusní skupinka,“ vyprávěl.

Foto: Images Sports Toman/World Petr, ČTK

David Svoboda (vlevo) finišoval jako devátý.

Článek
Fotogalerie

V kombinaci se vám podařilo vrátit do první desítky ze třináctého místa po parkúru. Jak hodnotíte devátou příčku?

Jsem za to místo strašně rád. S ohledem na to, co jsem měl vlivem zdravotních omezení natrénováno, jsem z minima vytěžil maximum. Vím, že přísnější fanoušci asi budou zklamaní. Ale kdyby věděli, co mě všechno potkalo, ocenili by to taky. Podal jsem výkon na elitní desítku, což je na každém pětiboji taková luxusní skupinka. A mám z toho hroznou radost, historicky takových umístění mnoho není.

Před olympiádou vás trápilo levé koleno, nemohl jste běhat. Limitovalo vás i během závodu?

Netušil jsem, jestli noha povolí, nebo ne. Podařilo se mi na to nemyslet, odbrzdil jsem to a říkal si: Jestli to rupne, tak to rupne. Snažil jsem se ještě vylepšit pozici a povedlo se. Mám opravdu radost.

Nelitujete zpětně dvou chyb v parkúru, které vás stály cenné vteřiny na startu kombinace?

Vzhledem k tomu, jakého jsem měl koně, byl výsledek velmi dobrý. Kůň nebyl jednoduchý na ježdění, bylo to trochu vybojované

Jak si užijete chvíle po závodu?

Odpočinek odkládám o pár dní. Hned teď to oslavíme v Českém domě a potom s kamarády, až se vrátíme do Čech. Třeba s Vávrou Hradilkem a Jaromírem Ježkem, už se těším, až si s nimi dám pivko. Pak teprve přijde odpočinek a rozmýšlení, co dál.

Bude se o vaší olympijské kariéře mluvit už jen v minulém čase?

Myslím, že do Tokia už nepojedu, ale teď není vhodná doba pokládat tuhle otázku. Potřebuju si odpočinout, získat čas, aby se to ve mně usadilo. Na konci roku před začátkem přípravy si řeknu, jestli půjdu dál a jak dlouho. Teď si ale chci užít umístění z Ria, které mi udělalo ohromnou radost.

Reklama