Hlavní obsah

Smrt zasáhla hry, po děsivé nehodě se zabil sáňkař z Gruzie

WHISTLER

Tragédie zasáhla olympiádu! Zahynul gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili. Podlehl zraněním, která utrpěl při děsivé nehodě. Havaroval v tréninku na podle mnohých ďábelsky náročném ledovém toboganu ve Whistleru.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili v rukou lékařů, kterým se nepodařilo jej zachránit.

Článek
Fotogalerie

Smrt zmrazila dění na hrách ještě před jejich oficiálním startem v noci našeho času. „Naše první myšlenky jsou s jeho rodinou a jeho týmem. Vrhá to tragický stín na zahájení, na které jsme se tolik těšili,“ řekl viceprezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, avšak s tím, že ceremoniál se kvůli události rušit nebude.

Gruzínec se podle některých agentur stal první obětí z řad sportovců v historii zimních olympiád. V roce 1964 v Innsbrucku však podobně v tréninku zahynul na sjezdařské trati australský lyžař Milne a rovněž ještě před zahájením i britský sáňkař polského původu Kay-Skrzypeski, když vyletěl z dráhy a trefil hlavou strom.

Sáňkař narazil zátylkem do ocelového nosníku

Agentury s odkazem na viceprezidenta Bacha přinesly zprávu o Gruzíncově tragédii krátce po včerejším poledni vancouverského času, po deváté večer u nás. Zranění neslučitelné se životem se mu přihodilo při nehodě pár desítek minut před tím. Co se vlastně stalo? Jednadvacetiletý Kumaritašvili, patřící mezi méně zkušené závodníky, v poslední zatáčce Thunderbird vylétl z ledového koryta a zátylkem a zády narazil do nechráněného ocelového nosníku přemostění trati. Obličej závodníka byl zalitý krví. Lékaři se ho snažili oživit. Poté byl přenesen do sanitky, na místo byl povolán vrtulník. „Bojíme se nejhoršího. Kvůli jezdecké chybě byl krátce před cílem katapultován z dráhy,“ naznačoval, že je zle, fyzioterapeut německých sáňkařů Klaus Alt. Výrazy v tvářích přítomných byly zdrcené.

Dráhu ve Whistleru otevřeli před minulou sezónou, už tehdy si tam přivodila zranění řada závodníků. Byla extrémně rychlá. Němec Loch vytvořil neoficiální rychlostní rekord 153,98 km v hodině, ale též se na ní zranil. Gruzínec havaroval údajně ve stotřicítce. „Jezdecká chyba měla pro něj fatální důsledky. Gruzínci se zúčastňují jen některých Světových pohárů a nevyježděnost možná byla trochu znát,“ tvrdil český sáňkař Matěj Kvíčala.

Na trati přitom havaroval už ve čtvrtek i český jezdec Ondřej Hyman, jenž upadl v rychlosti 148 km/h, ale zranění unikl. "Docela slušně mě to pálilo a musel jsem chytat pětadvacetikilové sáně, co mi leděly metr nad hlavou, aby mě nezmrzačily," řekl český olympionik pro Radiožurnál.

Český sáňkař Ondřej Hyman si v korytu ve Whistleru již také zažil jeden pád.foto: ČTK/AP/Ricardo Mazalan

Nehodou vyvrcholila série incidentů. Problém se v pátém tréninku nevyhnul ani dvojnásobnému olympijskému vítězi Arminu Zöggelerovi. Ital havaroval a do cíle došel nezraněn pěšky. Rumunka Violeta Stramaturaruovoá však utrpěla otřes mozku. Její start v závodě je ohrožen. Ale co se sáňkařským kláním bude, nikdo nedokázal říci. Gruzie zvažovala odvolání svých sedmi zbylých sportovců ze soutěží. Chyběla by tak i bronzová medailistka z letošního ME v krasobruslení  Elena Gedevanišviliová.

Reklama