Hlavní obsah

První den, první medaile! Fantastický biatlonista Soukup dolétl pro bronz

Praha/Soči
Aktualizováno

Biatlonista Jaroslav Soukup obsadil v zahajovacím sprintu na deset kilometrů na olympijských hrách třetí místo a získal v Soči pro Českou republiku první medaili. Jednatřicetiletý reprezentant nestačil pouze na norskou legendu Oleho Einara Björndalena a Rakušana Dominika Landertingera, čtvrtého Antona Šipulina z Ruska porazil o sedm desetin sekundy. Do elitní desítky se prosadil i Ondřej Moravec, který dojel osmý.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jaroslav Soukup slaví bronzovou medaili.

Článek
Fotogalerie

"Chtěli bychom přepsat historii, abychom to prolomili a konečně medaili pro biatlon dovezli domů," prohlásil před začátkem her prezident Českého biatlonového svazu Václav Fiřtík. Dosud nejlepší výsledek na olympijských hrách zaznamenal Ivan Masařík, který v roce 1998 v Naganu dojel čtvrtý.

Cíl byl splněn hned v první disciplíně! "V cíli jsem brečel. I chlapi to tak někdy mají. Vůbec jsem netušil, co se děje. Když mi při závodě hlásili, že se pohybuji na prvních pozicích, tak jsem nechápal," líčil v cíli Jaroslav Soukup.

"Závěr závodu byl opravdu náročný. Všechno mě bolelo, sotva jsem dýchal. A dech nemohu popadnout ještě teď," smál se.

Čtyřicetiletý Björndalen získal na olympijských hrách svou dvanáctou medaili a vyrovnal tak rekord krajana a bývalého běžce na lyžích Björna Dählieho. Zlato vybojoval posedmé.

Soukup znovu ukázal, že mu velké závody sedí. Životním úspěchem navázal na bronzové medaile z vytrvalostního závodu na světovém šampionátu v roce 2012 a ze smíšené štafety na loňském MS.

Na trať vyrazil se startovním číslem 40 a od úvodu se držel mezi nejlepšími v průběžném pořadí. První střelbu vleže zvládl svižně, bez chyby a zařadil se na třetí místo.

Na náročné trati nepolevoval v tempu, a když i při položce vestoje sestřelil všech pět terčů, bylo jasné, že bojuje o medaili. Po druhé střelbě dokonce Soukup opouštěl stadion s nejlepším časem.

V mimořádně náročném závěru desetikilometrové trati si český biatlonista sáhl na dno sil, velkému finiši Björndalena a Landertingera však neodolal.

V cíli pak musel rodák z Jičína čekat, jak si povedou další adepti na medaili. O necelou sekundu ustál tlak domácího Šipulina, a když Ital Hofer pokazil poslední výstřel, mohl se Soukup začít radovat z první olympijské medaile.

Biatlon - sprint mužů (10 km):
1. Björndalen (Nor.) 24:33,5 (1 tr. okruh),
2. Landertinger (Rak.) -1,3 (0),
3. Soukup (ČR) -5,7 (0),
4. Šipulin (Rus.) -6,4 (1),
5. Le Guellec (Kan.) -9,7 (0),
6. M. Fourcade (Fr.) -12,4 (1),
7. Eder (Rak.) -13,7 (0),
8. Moravec (ČR) -14,6 (0),
9. Svendsen (Nor.) -29,3 (1),
10. Fak (Slovin.) -33,0 (0),
...31. Šlesingr -1:18,2 (1),
75. Krupčík (oba ČR) -3:05,8 (2).

Reklama

Související témata: