Hlavní obsah

Češi jsou doma! Dvořák si užil vyhlídku na Peking, na dráze by si teď rád spravil chuť

Česká olympijská výprava je zpátky v Praze. V pondělí pozdě večer se vrátila na palubě charteru i bronzová medailistka z rychlobruslení Martina Sáblíková. Vlajkonoška ze slavnostního zakončení her však po příletu prošla bez jediného vyjádření pro média. Bobista Dominik Dvořák a biatlonistka Eva Puskarčíková byli sdílnější, na Peking prý budou vzpomínat rádi, ačkoliv se jim tam výsledkově příliš nedařilo.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český bobista Dominik Dvořák po příletu sportovců ze zimních olympijských her v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Dvořák zůstal patnáctým místem v soutěži dvojbobů a s o šest příček horším umístěním ve čtyřbobu hodně za vlastním očekáváním. „Sportovně je to zklamání, ale jinak jsem se cítil v Číně docela fajn. Přes přísná protikoronavirová opatření se olympijská atmosféra projevila. Dost tomu pomohli dobrovolníci, všichni byli strašně nadšení, zdravili, mávali. Teda jen těžko říct, jak moc dobrovolně pracovali," usmál se 29letý český reprezentant.

Do Číny dorazil kvůli přípravě i času na aklimatizaci s velkým předstihem, před oficiálními tréninky měl šest volných dnů. „Vyrazili jsme s klukama lanovkou na vrchol kopce, odkud startovaly i závody alpského lyžování. Byla tam krásná vyhlídka," přibližoval Dvořák.

Příprava na odlet z Pekingu byla pro bobisty dost náročná. „Měli jsme hodně práce zabalit dvojbob, čtyřbob a všechen materiál. Není to žádná sranda, strávili jsme tím celý den. A před odletem jsme si aspoň dali pivko, na hlubší analýzu výsledků tak ještě dojde," poznamenal Dvořák, kterému už olympijskými závody skončila sezona. „Rád bych se ale ještě na dráhu dostal a spravil si chuť. Zajezdil bych si pro sponzory nebo pro kamarády. Snad budou nějaké dráhy naledované," přál si už trojnásobný účastník zimních olympijských her.

Biatlonistka Puskarčíková má naopak před sebou ještě březnové závody ve Světovém poháru. V Pekingu nastoupila pouze do štafety, které pomohla k 8. místu. „Jsem nakonec ráda, že se mi povedlo dostat alespoň do jednoho závodu," přiznala česká reprezentantka, které ze zákulisí sportovního svátku zůstanou spíš pozitivní dojmy. „Zážitky jako byl ucpaný záchod na pokoji v olympijské vesnici v horách jsem nakrmila Instagram, z hlediska sportovní organizace jsem ale neměla žádný problém," vyprávěla biatlonistka, která se svěřila, že do dalších olympijských her už závodit nebude.

Také krasobruslařka Eliška Březinová ještě není na konci sezony, už za čtyři týdny ji čeká světový šampionát ve francouzském Montpellier. „Do tréninku půjdu nabitá energií z olympiády," svěřila se.

Reklama

Související témata: