Hlavní obsah

Davidová se do poslední chvíle rvala o medaili. Nakonec má z masáku jen tu bramborovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bylo to od Markéty Davidové parádní vystoupení. V závěrečné biatlonové disciplíně žen na letošních ZOH se rvala o medaili, nakonec skončila v závodě na 12,5 km s hromadným startem těsně pod stupni vítězů. Českou reprezentantku předčily jen vítězka Justine Braisazová-Bouchetová z Francie a silný norský tandem Tiril Eckhoffová a Marte Röiselandová. Čtvrtá v cíli Davidová mohla litovat, že poslední ránu zase poslala mimo terč, nakonec měla shodnou střeleckou bilanci jako všechny medailistky a od pódia ji dělilo necelých dvacet vteřin.

Foto: Profimedia.cz

Markéta Davidová na medaili ani tentokrát nedosáhla.

Článek
Fotogalerie

V cíli se v očích nejlepší české biatlonistky zaleskly slzy, protože znovu marně sahala po cenném kovu. „Možná bych měla být spokojená, ale mrzí mě, že mi všechno zase uteklo poslední ranou. Potkalo mě to už v individuálu, teď znovu, což fakt zabolí. Dělala jsem do posledního metru na trati maximum, ale bylo mi to k prdu. Asi to tak mělo být, ty tři holky přede mnou prostě byly dneska lepší," líčila v rozhovoru pro Českou televizi Davidová.

Masák je vyhrazen jen pro třicet nejlepších účastnic olympiády a kvalifikovaly se do něj hned dvě české ženy. Úvodní položku vleže odstřílelo čistě jedenáct biatlonistek, včetně Charvátové. Davidová nedostala do terče poslední ránu, z trestného kola se vrátila hned za krajankou.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Vítězka závodu s hromadným startem Justine Braisaz-Bouchetová na střelnici.

Rytmus na trati v čele udávaly Eckhoffová s Röiselandovou, krok s nimi udržel jen švédský pár Perssonová, H. Öbergová. Obě Norky byly bezchybné i při druhé zastávce na střelnici, kterou opouštěly s náskokem 22 vteřin na Francouzku Simonovou.

Švédská dvojice musela na trestné kola, čemuž se přes zesílený vítr vyhnula přesně střílející Davidová a poskočila na pátou příčku, hned za Rakušanku Innerhoferovou. Charvátová udělala při druhé ležce dvě chyby a při zjevném trápení na lyžích to byl propad až na 26. místo.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Markéta Davidová během střelby v závodu s hromadným startem.

Třetí položka znamenala pro biatlonistky obrovsky obtížný úkol, protože foukalo naprosto extrémně. Nejlépe se s tím vypořádala Francouzka Braisazová-Bouchetová a odjela ze stojky první, patnáct vteřin před silným kvartetem, které utvořily Eckhoffová, Röiselandová, E. Öbergová a k české radosti i Davidová. Bylo jasné, že z těchto pěti se budou rekrutovat medailistky.

Závěrečnou položku znovu provázely poryvy větru, nikdo při ní nevyčistil terče. Francouzka po jednom trestném kole mířila za olympijským triumfem, obě Norky i Davidová si musely přidat 300 metrů navíc a rivalky české biatlonistky byly přece jen o chlup rychlejší na lyžích. Lucie Charvátová projela cílem na 28. místě.

Zimní olympijské hry v Pekingu - závod biatlonistek na 12,5 km s hromadným startem
1. Braisazová-Bouchetová (Francie) 40:18,0 (4)
2. Eckhoffová (Norsko) +15,3 (4)
3. Röiselandová (Norsko) +34,9 (4)
4. Davidová (ČR) +53,4 (4)
5. Rezcovová (ROC/Rusko) +1:11,0 (6)
6. Simonová (Francie) +1:22,6 (6)
7. Džimová (Ukrajina) +1:25,7 (3)
8. Preussová (Německo) +1:26,4 (4)
9. E. Öbergová (Švédsko) +1:37,7 (4)
10. Solaová (Bělorusko) +1:39,2 (8)
----
28. Charvátová (ČR) +4:10,7 (5)

Reklama