Hlavní obsah

Gulaš v nominaci na olympiádu chybí! Vrací se Červenka

Trenér české hokejové reprezentace Filip Pešán a generální manažer Petr Nedvěd zveřejnili nominaci na zimní olympijské hry. Tým nakonec museli sestavovat bez hráčů NHL, která své borce kvůli koronaviru do Pekingu neuvolnila. Ve výběru překvapivě chybí Milan Gulaš z Českých Budějovic nebo druhý nejproduktivnější hráč extraligy Filip Chlapík ze Sparty. Poprvé od MS 2018 se do nároďáku naopak vrací jiný útočník Roman Červenka ze švýcarského celku Rapperswil-Jona.

Doufám, že budeme černým koněm olympijského hokejového turnaje, věří trenér Filip Pešán Video: Sport.cz, Český hokej

 
Článek

Jak upozornil Pešán, jde o předběžnou nominaci, kterou vedení národního týmu může do 24. ledna kdykoliv změnit. A to klidně i bez udání jakéhokoliv důvodu.

"Nominace se ještě bude dramaticky měnit. Víme, jaká je situace ve světě ohledně covidu, navíc zbývá odehrát spousta zápasů. Třeba může přijít i pokles formy, na který budeme muset zareagovat," řekl Pešán.

Seznam náhradníků čítá 30 jmen a nacházejí se něm třeba právě Gulaš s Chlapíkem, nebo jiní útočníci Jašek, Flek, Tomášek, Buchtele a další.

Nedvěd s Pešánem každopádně vsadili na zkušenost. Věkový průměr národního týmu činí 29,7 let a hned dvanáctka hráčů už oslavila třicáté narozeniny. „Shodli jsme se, že na loňském mistrovství světa v Rize nám v kabině možná chybělo víc lídrů. Poučili jsme se, proto jsme teď víc vsadili na zkušené hráče než na mládí," vysvětluje Pešán.

„Olympiáda je specifická, nehraje se tam tolik zápasů. Proto jsme vsadili na starší a zkušenější kluky. I tak si myslím, že máme dobrý mix hráčů," doplňuje Nedvěd.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka.

Šestatřicetiletý mistr světa z roku 2010 Červenka bude startovat pod pěti kruhy už počtvrté, čímž se vyrovná legendám Vlastimilu Bubníkovi, Josefu Černému a Jiřímu Holíkovi. Pětkrát se zimních olympijských her zúčastnil pouze Jaromír Jágr. "Romanovi se budeme snažit ušít roli v týmu na tělo. Bude hrát přesilovky na svém postu, na němž je vynikající. Je lídr do kabiny a pravou rukou trenérů," řekl Pešán.

Nedvěd zařadil do týmu kouče Pešána také dva vítěze Stanley Cupu - centra Davida Krejčího z Olomouce a dalšího útočníka Michaela Frolíka z Lausanne.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Filip Pešán a David Krejčí.

Krejčího, který triumfoval v NHL v roce 2011 s Bostonem, čeká třetí olympiáda. Majitel prstenu za vítězství ve Stanleyově poháru z roku 2013 s Chicagem Frolík se zúčastní podruhé. Zkušenosti z OH mají také gólman Patrik Bartošák z Chabarovsku, obránci Vojtěch Mozík s Liborem Šulákem z Vladivostoku a Tomáš Kundrátek z Třince a útočníci Jan Kovář z Zugu, Michal Řepík ze Sparty a Tomáš Zohorna z Oskarshamnu, kteří byli před čtyřmi roky v jihokorejském Pchjongčchangu. Bartošák tam jako trojka do hry nezasáhl.

První velká mezinárodní akce v kariéře čeká obránce Ronalda Knota z Nižněkamsku a útočníka Lukáše Sedláka z Čeljabinsku.

Od příštího pondělí začne v Praze přípravný kemp pro hráče nominované z KHL, které je nyní kvůli covidu přerušena. První část reprezentace odletí do Pekingu 27. ledna, ta druhá, kterou po tomto datu ještě čekají zápasy na klubové úrovni, pak 2. února. O čtyři dny později odehrají Češi v čínské metropoli tréninkové utkání se Švédskem.

Češi se v základní skupině v Pekingu střetnou ve středu 9. února s Dánskem, v pátek 11. února se Švýcarskem a v sobotu 12. února s Ruskem. Kvalifikace play off je na programu v úterý 15. února, čtvrtfinále ve středu 16. února, semifinále v pátek 18. února, souboj o třetí místo v sobotu 19. února a finále v neděli 20. února.

Nominace české hokejové reprezentace na ZOH 2022:
Brankáři:
Šimon Hrubec (Omsk/KHL)
Roman Will (Čeljabinsk/KHL)
Patrik Bartošák (Chabarovsk/KHL)
Obránci:
Ronald Knot (Nižněkamsk/KHL)
David Sklenička (Jokerit Helsinky/KHL)
Lukáš Klok (Nižněkamsk/KHL)
Jakub Jeřábek (Spartak Moskva/KHL)
Vojtěch Mozík (Vladivostok/KHL)
Tomáš Kundrátek (Třinec)
Libor Šulák (Vladivostok/KHL)
Útočníci:
Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.)
Jiří Smejkal (Lahti/Fin.)
Vladimír Sobotka (Sparta)
Hynek Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)
Radan Lenc (Chabarovsk/KHL)
Michal Řepík (Sparta)
Tomáš Hyka (Čeljabinsk/KHL)
Jan Kovář (Zug/Švýc.)
Matěj Stránský (Davos/Švýc.)
Lukáš Sedlák (Čeljabinsk/KHL)
David Krejčí (Olomouc)
Michael Špaček (Frölunda/Švéd.)
Michael Frolík (Lausanne/Švýc.)
Tomáš Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)

Reklama

Související témata: