Hlavní obsah

Badmintonistka Tomalová se výhrou ve Francii přiblížila olympiádě, bodoval také Mendrek

Praha

Čeští badmintonisté se po pár měsících rozjeli na zahraniční turnaje a bojovali o body do olympijské kvalifikace. Připsala si je Kateřina Tomalová ve francouzském Orléans. Tuzemská jednička se tam dostala do druhého kola. V Polsku se podobně dařilo Adamu Mendrekovi, který rovněž uhrál jedno kolo.

Foto: Český badmintonový svaz

Badmintonistka Kateřina Tomalová ve Francii postoupila do druhého kola.

Článek

Tomalová má letní olympiádu v Tokiu nejblíže, zatím je první pod čarou redukovaného žebříčku. První letošní příležitost bojovat o důležité body byl pro ve Francii souboj s  juniorskou vicemistryni Evropy Amalii Schulzovou. A jednoznačně vyhrála 2:0 na sety. „Cítila jsem se na kurtu opravdu skvěle a prodala jsem tréninkovou dřinu, kterou jsem v posledních měsících absolvovala. Po celé utkání se mi dařilo zachovat klidnou hlavu a správnou taktiku, a to i v okamžicích, kdy třeba v pár výměnách nefungovala," komentovala cenné vítězství česká jednička Tomalová.

Další duel proti Line Christophersenové, 38. hráčce světového žebříčku a největší naději Dánska, už Tomalová prohrála. Podobně si v Polsku vedl Adam Mendrek. Ten zvítězil nad osmým nasazeným Maximem Moreelsem z Belgie ve třech setech. „Jsem se svým výkonem velmi spokojen. Progres ve hře byl patrný. Zvláště po taktické stránce. Těšila mě větší variabilita úderů, což byl pro mě vždycky problém. Získal jsem dobrý skalp, předtím jsem s ním dvakrát prohrál," hlásila spokojeně česká dvojka.

Ve druhém kole Mendrek podlehl Sholehu Aidelovi z Malajsie 0:2 na sety. „Nebyl o tolik lepší, spíše více vyhraný. Chyběla mi trpělivost a konzistence. Je to pro mě dobrý odraz do další práce," poznamenal Mendrek.

„Adam ukázal daleko lepší rozhodování než v minulosti. Předvedl vyvážený výkon, byl v určitých chvílích agresivní a když to bylo potřeba, tak i trpělivý. Nad lépe postaveným Belgičanem se jedná o cennou výhru," komentoval výsledek kouč národního týmu Josef Rubáš.

Mezi ženami neuspěly Tereza Švábíková a Sabina Mílová. Jan Louda měl být mužem, který na tréninku vypadal možná vůbec nejlépe ze všech českých hráčů. Tříkolovou kvalifikaci ještě úspěšně zvládl. V hlavní soutěži už ale nevyužil vedení nad Leongem z Malajsie, kterému se podařilo zápas otočit. „Potýkali se se správným naladěním hry, což je vzhledem k jejich věku a dlouhé herní pauze pochopitelné," vracel se k prohraným zápasům Rubáš.

V párových disciplínách si Češi dělali větší naděje. Nerozehranost byla cítit, a tak i nasazené české páry nezvládly první kolo, s výjimkou dvojice Sabina Milová, Tallulah Van Coppenolle. Ta zdolala v těsných koncovkách domácí hráčky Plaweckou se Zimnolovou a jelikož jim v dalším kole vzdaly třetí nasazené Skotky MacPherson s Torrance, čekal je boj o semifinále. V něm však prohrály.

Reklama