Hlavní obsah

ČUS a Sokol žádají o více peněz na provoz a údržbu sportovišť

Praha

Sportovní kluby i vinou koronavirové krize, která jim zastavila činnost a znemožnila příjmy, nemají peníze na provoz a údržbu sportovišť. Česká unie sportu (ČUS) a Česká obec sokolská proto požádaly Národní sportovní agenturu (NSA) o navýšení prostředků určených na tyto účely o padesát procent. V obnoveném programu na provoz a údržbu sportovišť je pro letošek vyčleněno 400 milionů korun.

Foto: Česká unie sportu

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury, na jednání s Miroslavem Janstou, šéfem ČUS.

Článek

Sportování veřejnosti je kvůli vládním opatřením s několika pauzami už rok omezené a řada klubů nedosáhla ani na kompenzace, protože nesplňovala podmínky. Svoji činnost nesmějí vykonávat ani nyní a její obnovení je v nejbližších týdnech nereálné.

Státní prostředky z programu na provoz a údržbu jsou proto zásadní. "Jsme v kritické situaci, protože mnoho jednot za poslední čtyři roky nedostaly žádný příspěvek od státu na údržbu. A to je průměrné stáří českých sportovišť téměř 50 let. Proto je naše představa razantního navýšení letošního programu na provoz a údržbu," uvedl v tiskové zprávě předseda ČUS Miroslav Jansta. Ocenil, že NSA po několika letech samostatný program na provoz a údržbu obnovila.

Krize dopadla i na sokolovny. "Obzvláště v této situaci je potřeba, aby sportovní infrastruktura dostala výraznou podporu. Věřím, že se to společnosti mnohonásobně vrátí," uvedla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Některé kluby se starají o rozlehlé areály, takže mají vysoké fixní náklady. "Sportoviště jako tenis, beachvolejbal, badminton nebo florbal mají náklady na metr čtvrteční v podobě 4 korun na den. V našem případě to dělá nějakých 130 tisíc korun denně a jsme zavření 130 dnů, vynaložili jsme tedy za toto období na fixních nákladech téměř 17 milionů korun," přiblížil situaci Jakub Strnad, výkonný ředitel SK Hamr.

Za podzim a zimu mnohé kluby žádné peníze nedostaly, i když jsou vnitřní sportoviště s výjimkou dvoutýdenní předvánoční pauzy od října uzavřena. "Za energie a nájemné platíme stovky tisíc korun ročně. Situace je příšerná, musíme si neustále půjčovat z jiných zdrojů. Pro neziskové sportovní spolky je to neudržitelné," popsal Tomáš Cvikl, předseda Squasclubu Strahov.

Plánované peníze na provoz a údržbu nemusejí na záchranu stačit. NSA zatím přidala 100 milionů korun. "Na přímou podporu klubům půjde skoro o 700 milionů více než v loňském roce, včetně již odsouhlaseného navýšení alokace programu Provoz a údržba o 100 milionů. Vnímáme tedy tyto problémy, které majitelé sportovišť v současnosti mají, a vycházíme sportovnímu prostředí vstříc," uvedl pro ČTK mluvčí NSA Jakub Večerka.

Do klubů se dostává více peněz také z programu, který je podporuje přímo podle počtu členů v dětském a mládežnickém věku. Ten ale nezohledňuje, jaká sportoviště spravují. Zájem je o všechny státní dotace. "Přestože jsme navýšili rozpočet sportu oproti minulému roku o čtyři miliardy, tak zatím u všech našich programů zaznamenáváme vyšší poptávku, než je alokace programů," doplnila NSA.

Reklama

Související témata: