Hlavní obsah

ČUS: Kompenzace pro sportoviště jsou nedostatečná a nespravedlivá

Praha

Nový systém kompenzací pro podnikatele a firmy postižené koronavirovou pandemií, který v pondělí schválila vláda, je podle České unie sportu pro sportoviště nedostatečný a nespravedlivý. Předseda unie Miroslav Jansta uvedl, že v takovém případě by se sport ocitl prakticky bez finanční pomoci státu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

"Náhrada za sportoviště, která jsou uzavřená od října, bude pouze symbolická," uvedl Jansta v prohlášení, v němž Česká unie sportu označila rozhodnutí vlády za neobjektivní, nedostatečné a nepřijatelné.

Podpora má být vyplacena podnikatelům, kterým klesly tržby o 50 a více procent, přičemž zaměstnavatelé by měli mít nárok na 500 korun za zaměstnance a den. Vláda schválila návrh s cílem zjednodušit dosavadní systém kompenzací.

"Nejedná se o žádné zjednodušení. Naopak - pokud se opatření nezmění, bude to znamenat, že sport se ocitne prakticky bez finanční pomoci státu," uvedl Jansta.

ČUS se připojila k výhradám Hospodářské komory ČR, jíž se rovněž nelíbí princip paušální platby za zaměstnance, který nezohledňuje rozdílné náklady podnikatelů v různých odvětvích, ani odlišné modely podnikání.

"Vyplácení kompenzací podle pouze jediného kritéria, jímž je počet zaměstnanců a které je často zcela odtržené od nemzdových nákladů i výnosů, není spravedlivé. Tento přístup mimo jiné vůbec nezohledňuje rozdílnost nákladů v různých odvětvích nebo skutečnost, že v době pandemie se snižovaly i stavy zaměstnanců," konstatoval Jansta.

Unie kvůli uzavření nebo výraznému omezení provozu ve svém centru v Nymburce, v plaveckém stadionu v Podolí a lyžařském areálu na Zadově očekává na tržbách ztráty v desítkách milionů korun.

"Na základě vládou navrhovaného systému bychom nyní v případě Zadova obdrželi kompenzaci ve výši zhruba devíti milionů korun. U areálů v Podolí a v Nymburce, které jsou nejen o měsíc a půl déle uzavřené, ale také výrazně větší, postiženější a s mnohem vyššími náklady na provoz, bychom se však s částkou 500 korun na zaměstnance a den nedostali ani na polovinu této sumy. Podobně, nebo ještě mnohem hůře, jsou na tom i provozovatelé dalších sportovišť v České republice, zejména kluby se sportovními areály, a reálně jim hrozí nejen existenční problémy, ale i zánik," prohlásil šéf České unie sportu, která sdružuje 7500 klubů a přes milion členů.

ČUS uvedla, že její zástupci společně s Hospodářskou komorou ČR jednali od poloviny prosince s ministerstvem průmyslu a obchodu o univerzálním a administrativně jednoduchém programu kompenzací buď podle poklesu tržeb, nebo souboru nákladových položek. Vláda však tyto návrhy neakceptovala.

Reklama