Hlavní obsah

Nová sezona? Možná zažijeme šok, přiznává kouč někdejší softbalové senzace

Praha

Mistrovský titul v softbalové extralize sice v roce 2019 získali Žraloci Ledenice, senzací byl ale počin nováčka, týmu Locos Břeclav, který dokráčel až do finále. Triumf pak jen podtrhlo, že Trenérem roku a osobností extraligy byl vyhlášen Dušan Borbély. „Bylo to krásné období. Cena mě trochu povzbudila a trochu pohladila mé ego. Teď už se zase soustředím jen na práci," říká 41letý kouč.

Foto: ČSA

Trenér softbalového týmu Locos Břeclav Dušan Borbély má v klubu velké plány.

Článek

Budoucnost má dokázat, že nešlo o ojedinělý výsledek „I když jsme byli nováčky, většina kluků měla odehrané zápasy na evropské úrovni," vrací se ve vzpomínkách do minulé sezony kouč. Spolehnout se mohl navíc i na mimořádný talent nadhazovače Jakuba Osičky. „Dorostl do věku, kdy mohl začít nastupovat. Soupeři nepočítali s tím, že budeme tak komplexní," pochvaluje si kouč a jedním dechem dodává, že se povedlo i angažování zahraničních posil. „Oba Novozélanďané nám hlavně mentálně moc pomohli."

Loni už Břeclav nezářila, když skončila šestá. „Bylo znát, že už se s námi počítá," přiznává kouč a vystoupení svých svěřenců v nadstavbě označí za výbuch. „Dodnes se snažím zanalyzovat, co se přesně stalo. V podstatě jsme zapomněli vyhrávat. Zklamali jsme na nadhozu i v útoku."

Zklamání je ale také pryč, trenér slíbil fanouškům, že se Žraloci herně polepší. „Nebudu řešit výsledky, pokud uvidím dobrou hru," tvrdí Borbély, kterému jde nyní hlavně o softbalový růst hráčů. Za rok se prý ale jeho nároky na umístění radikálně změní. „Přijde čtvrtá sezona v extralize. Ta, kterou jsme si vysnili. Na rovinu říkám, že v ní očekávám úspěch."

Jak ale bude vypadat sezona? „Možné zažijeme šok," připustí Borbély pár hodin před zahájením extraligy. Břeclavští přivítají v sobotu Radotín, o den později vyzvou v dalším dvojutkání loňské semifinalisty – Tempo Praha. „Pokud dopadne víkend 2:2, považoval bych to za úspěch," prozradí.

Pro Locos prý budou zásadní především duely s Radotínem. „Nastaví nám zrcadlo. Pokud s ním dokážeme hrát vyrovnaně, případně dvakrát zvítězíme, můžeme si opět troufnout na první šestku. Když prohrajeme, čekají nás nejspíše boje ve spodní skupině o poslední dvě místa v play off," míní trenér.

Reklama

Související témata: