Hlavní obsah

VIDEO: Saudek fotil legendy. Jarda Holík mi předvedl bojovnost, ocenil hokejistu, jenž přišel o nohu

Praha

Čtyřiačtyřicet sportovních legend, které své úspěšné kariéry spojily s armádním sportem, zvěčnil na kalendáři pro příští rok věhlasný fotograf Jan Saudek. Spolupráci se všemi sportovci si pochvaloval, pro jednu z hvězd měl ale zvláštní uznání: pro hokejové eso Jaroslava Holíka, který po rozsáhlé infekci loni přišel o část nohy.

Kalendář Dukly pro rok 2013.Video: Ivana Roháčková

 
Článek
Fotogalerie

Saudek je už tradičním autorem snímků na kalendáři Dukly, který vytvořil už popáté. Letos zvolil slavnostní tématiku, armádní vrcholový sport totiž oslaví příští rok 65 let existence. „Chtěl jsem naprosto decentní fotky, žádné výskoky, ale důstojnost. Proto jsou dámy ve večerních šatech,“ nastínil fotograf.

Sešly se hvězdy

Na černobílých snímcích se objevily legendy od Dany Zátopkové či Josefa Masopusta přes letošní olympijské vítěze v uniformě Barboru Špotákovou, Davida Svobodu a Jaroslava Kulhavého až po možnou snowboardovou hvězdu příštích let Evu Samkovou.

Saudek vytvořil i skupinové fotografie, a tak se spolu potkali tři muži, kteří psali desetibojařskou historii posledního čtvrtstoletí Roman Šebrle, Robert Změlík a Tomáš Dvořák nebo slavný útok jihlavské Dukly i hokejové reprezentace Jan Klapáč, Jaroslav Holík, Jiří Holík.

Začne nosit protézu

„Bývá opatrnickým zvykem nikoho zvlášť nejmenovat, ale já musím: Jaroslav Holík přišel po strašné operaci, statečný a nezlomný chlapák a předvedl mi jednou pro vždy, co je odvaha, bojovnost a silná vůle, kterou ostatně měl vždycky. Jemu jsem vděčný za to, že mi ukázal, jak naše drobné starosti jsou k smíchu před lidskou velikostí,“ ocenil Saudek hokejovou legendu.

Podle Klapáče by se jeho někdejší spoluhráč měl brzy opět postavit na obě nohy. „Jarda chodí denně na fyzioterapii a v nejbližší době začne nosit protézu,“ říkal Klapáč.

Ve středu pokřtěný kalendář je neprodejný a vychází v edici 5000 kusů.

Reklama

Související témata: