Hlavní obsah

Zájem o sport u dětí klesá, bude to mít fatální následky, tvrdí známý kouč

Je historicky prvním vítězem akce Díky, trenére, k florbalu přivedl stovky dětí. Nyní je současnou situací Michal Eisenkolb rozhořčen. Štve ho, že je mládež totálně odstřihnutá od organizovaného sportu. „Zájem o něj všeobecně klesá, a to právě u klíčové kategorie od 12 do 15 let. Tam je velký zlom. Jenže najednou zjišťují, že jim ty sporty nechybí," prohlásil Michal Eisenkolb. V současné době společně s VZP připravuje projekt Díky za VZPruhu.

Foto: Foto: Díky, trenére

Historicky první vítěz akce Díky, trenére k florbalu přivedl stovky dětí. Nyní je současnou situací Michal Eisenkolb rozhořčen.

Článek

Snaží se děti zaujmout, je kreativní a svérázný. Když před několika lety organizoval florbalové turnaje, štvalo ho, jak se při něm hádají rodiče malých hráčů. A tak vymyslel „míchačku", tedy mladé florbalisty pomocí losu poskládal do zcela nových týmů. „Atmosféra na turnajích byla najednou zcela jiná. Děti se musely naučit spolupracovat s úplně jinými spoluhráči, byla taková zábavná simulace pracovního života," popisoval s úsměvem Michal Eisenkolb, který vedl mládežnické týmy ve florbalové Spartě.

Triumf ve sportovně-společenské akci Díky, trenére v roce 2015, kde obstál v konkurenci více než 2000 kolegů ze všech možných sportů, ho v jeho filozofii utvrdil. A začal se více věnovat ambicioznímu plánu, lákat dětí ke sportu. „Vidím v tom velký smysl, protože sport připraví děti na život a naučí je hodnoty fair-play a disciplíny," vzkázal Eisenkolb, který založil podcast Trenér dětí, kam si zve například profesionální sportovce. Aktuálně Eisenkolba trápí, že je už několik měsíců zcela zavřený amatérský sport. A tréninky na dálku to rozhodně nezachrání.

„Převažuje názor, že online tréninky už nejsou zajímavé. Začátek je bavil, chodilo tam 20 dětí, ty se na to těšily. Teď už je to nezajímá. Jsou tím přehlcené. Od rána jsou ve škole na počítači, pak skončí škola a mají zase tréninky přes počítač. A pak si jdou chatovat na mobil s kamarády. Už ani trenéři jim nemají co ukazovat – není jednoduché připravit online trénink pro kolektivní sporty. Z obou stran je velká nechuť k tomu," pojmenoval tvrdou realitu.

Celá koronavirová situace vede podle něj k tomu, že dětem sport začíná čím dál méně chybět. „Dokonce jim začalo vyhovovat, že nemusí chodit do školy. Množí se počet dětí, které zjistí, že jim vyhovuje více ležet na gauči u televize a lenost u nich převládne. Pokud je nevrátíme zpátky ke sportu, bude to mít fatální následky. Vždyť sport učí děti se prosazovat ve světě, věřit si, pracovat v kolektivu. Vede je ke zdravému životnímu stylu," konstatoval Eisenkolb.

Ten v současné době rovněž připravuje zajímavé pohybové výzvy v rámci projektu Díky za VZPruhu. Ten organizuje Všeobecná zdravotní pojišťovna společně s Díky, trenére. V rámci něho na sociálních sítích VZP každý týden nový trenér představí zajímavou pohybovou aktivitu, kterou musí splnit děti do 15 let. Pokud natočí video a sdílí ho na facebookovém profilu pojišťovny, může od organizátorů dostat věcnou cenu.

Reklama

Související témata: