Hlavní obsah

Stolní tenista Fan Čen-tung je po výhře nad Möregardhem poprvé mistrem světa

Houston

Dvouhry na mistrovství světa ve stolním tenisu ovládli favorizovaní reprezentanti Číny. První tituly v kariéře v Houstonu získali Fan Čen-tung a jeho krajanka Wang Man-jü, zlato v mužské čtyřhře se po 30 letech vrátilo do Evropy.

Foto: Michael Wyke, ČTK/AP

První titul mistra světa v kariéře v Houstonu získal čínský stolní tenista Fan Čen-tung.

Článek
Fotogalerie

Světová jednička Fan Čen-tung porazil ve finále jednoznačně 4:0 na sety překvapení turnaje Trulse Möregardha. Devatenáctiletý Švéd v semifinále přešel přes německého veterána Tima Bolla a jako 77. hráč žebříčku byl nejníže postaveným finalistou světového šampionátu v historii.

Čtyřiadvacetiletý Fan Čen-tung vládne žebříčku už delší dobu, ale v pondělí se dočkal prvního velkého individuálního zlata. Ve finále MS 2017 i letos na OH v Tokiu podlehl ve finále o devět let staršímu krajanovi Ma Lungovi, jenž v Texasu nestartoval.

Foto: Michael Wyke, ČTK/AP

Mistr světa ve dvouhře, čínský stolní tenista Fan Čen-tung.

Wang Man-jü v čínském duelu o zlato zdolala 4:2 deblovou partnerku Sun Jing-ša, s níž několik hodin předtím ovládla čtyřhru. Sun Jing-ša se tak ve dvouhře musela spokojit se stříbrem stejně jako v Tokiu, kde ji ve finále porazila jiná krajanka Čchen Meng. Ze šampionátu nicméně odjela s dvěma zlatými, neboť s Wang Čchu-čchinem vyhrála mix.

Zatímco ženské čtyřhře kralovaly Číňanky posedmnácté za sebou, zlato v mužském deblu míří po 30 letech asijské dominance zpět do Evropy. Švédové Kristian Karlsson a Mattias Falck ve finále porazili 3:1 korejské duo Čang U-čin, Lim Jong-hon a navázali na triumf krajanů Petera Karlssona a Thomase von Scheeleho z roku 1991.

MS jednotlivců ve stolním tenisu v Houstonu:
Muži:
Dvouhra - finále:
Fan Čen-tung (1-Čína) - Möregardh (Švéd.) 4:0 (6, 9, 7, 8)
Ženy:
Dvouhra - finále:
Wang Man-jü (4-Čína) - Sun Jing-ša (2-Čína) 4:2 (-11, 7, -6, 6, 8, 15)

Reklama

Související témata: