Hlavní obsah

Komu prospěje změna adresy v NHL? A proč KHL nejspíš stejně neuvolní hráče reprezentacím?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to parné léto jen při pohledu na teploměr, ale pořádně horké týdny jsou i v hokeji, který by přitom v červenci měl mít svou "okurkovou" sezonu. Jenže v zámořské NHL se odehrály velké hráčské rošády, které se výrazně dotkly také českých hokejistů. K tomu rezonují podpisy dvou českých plejerů v KHL a zároveň se dvě reprezentace připravují na blížící se mistrovství světa. I to v podcastu Za mantinelem rozebírají hokejoví redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Robert Sára.

Foto: Sport.cz

Za mantinelem

Článek

Zásadní roli na hráčském trhu měli z českého pohledu New Jersey Devils. Tým získal Ondřeje Paláta z Tampy, jemuž jeho dřívější klub nabídl spíše symbolický kontrakt, který téměř nemohl přijmout. Zároveň Devils podepsali brankáře Vaněčka, od kterého si slibují, že zatlačí na jedničku Mackenzieho Blackwooda.

Naopak z klubu odešel Pavel Zacha, který zamířil do Bostonu, což je svým způsobem jeho vysněná štace. Má tu byt, pochází odsud jeho snoubenka a o výměně se rovněž v tomto městě dozvěděl. A teď může snít, že by se u Bruins mohl stát i součástí výjimečné české formace s Pastrňákem a Krejčím po boku. Právě 36letého borce, který minulou sezonu strávil v Olomouci, totiž Boston zvažuje znovu přivítat "doma".

Reportéři rozebírají i další české přesuny v NHL, stejně tak přípravu juniorské a ženské reprezentace před jejich srpnovými světovými šampionáty.

Jedním z rezonujících letních hokejových témat jsou však i podpisy českých hráčů v KHL. Zatím je oficiálně potvrzen obránce Libor Šulák, ve Vladivostoku by ho měl doplnit ještě Rudolf Červený. Do Petrohradu zase za gáži ve výši 26 milionů korun míří Dmitrij Jaškin. A je otázkou, zda by tito hráči měli být zváni do reprezentace, nebo by se národní tým měl inspirovat Švédy, Finy či Lotyši, kteří hokejistům s angažmá v Rusku zakázali oblékat reprezentační dres?

Nový prezident svazu Alois Hadamczik volil smířlivější tón a byl proti jasným restrikcím, nicméně jak upozorňuje v podcastu reportér Martin Kézr, ona to zřejmě vyřeší sama KHL. Ta dle svého rozpisu nehodlá dodržovat mezinárodní reprezentační termíny IIHF, a tak kluby jen stěží dobrovolně hráče pošlou na turnaje Euro Hockey Tour. Zvlášť když je neochotně uvolňovaly ještě v době, kdy Rusové sami EHT hráli.

Reklama

Související témata: