Hlavní obsah

Koloběžka představuje sport, zábavu i rehabilitaci

Foto: Kostkakolobezky.cz

Koloběžka poslouží jako sportovní pomůcka, ale i jako dopravní prostředek

Hledáte sport, ze kterého nebolí záda a klouby? Chcete se bavit a zároveň si formovat postavu a shodit přebytečná kila? Hledáte kompenzační pohyb k dalším sportům či sedavému zaměstnání? Zkuste koloběh!

Článek
Fotogalerie

Jízda na koloběžce se stává stále populárnějším sportem. Podle Marka Kostky, jehož společnost Kostka - kolobka je největším výrobcem koloběžek v Evropě, za rostoucí popularitou stojí univerzálnost.

„Koloběžka je vhodná pro aktivní sportovce, ale i ty kdo se sportem teprve začínají. Mnoho lidí podniká na koloběžce výlety, další ji zase používají jako dopravní prostředek po městě. Na koloběžkách vyrážejí rodiny s dětmi, stejně jako senioři,“ vysvětluje Marek Kostka.

Aktivní sportovci na koloběžce ocení především to, že jde o jiný druh pohybu, než je populární běh či cyklistika. Na koloběžce totiž dostává zabrat širší řada svalových partií včetně středu těla, zad a rukou, takže koloběh je skvělým kompenzačním sportem. A jezdec na koloběžce stojí, na rozdíl od kola, vzpřímeně.

Také jako fitness cvičení je koloběh skvělý, protože kromě toho že formuje postavu, si na koloběžce lze také slušně „naložit“. Energetický výdej je totiž podle odborných studií až o 30 procent vyšší než při jízdě na kole.

Koloběžky už dávno nepatří jen dětem. Jízda na koloběžce je unikátní pohybovou aktivitou, která získává velkou oblibu napříč všemi generacemiVideo: Matouš Vaněk/Seznam Brand Studio

Na koloběžce ale není nutné lámat rekordy. I pro ty, co tolik nesportují, nebo dokonce se sportem teprve začínají, je koloběžka ideální sportovní pomůckou. Podle fyzioterapeutky Lenky Fasnerové je jízda na koloběžce jednoduchá a správnou techniku zvládne velmi rychle každý. Starší ročníky na ní ocení, že je citlivá ke kloubům a zádům. „Koloběh vychází z chůze, jde o velmi přirozený pohyb, kdy se nohy pohybují v ose a je posilováno prakticky celé tělo. Mezi mými klienty jsou například i senioři či lidé s obezitou. Díky koloběžce je umím rozhýbat tak, aby to odpovídalo jejich možnostem,“ doplňuje Lenka Fasnerová.

Čím dál častěji je koloběžka používána také při rehabilitaci pacientů po operaci kyčlí či třeba pacientů s neurodegenerativními onemocněními. Projekt „Tělák nás baví“ zase pomáhá s pomocí koloběžek rozhýbat děti, které dnes mají daleko méně přirozeného pohybu. O zdravotních výhodách jízdy na koloběžce se lze dočíst více na stránkách zdravakolobezka.cz.

Jak správně jezdit

Aby koloběh tělu i mysli prospíval, je třeba mít tu správnou koloběžku. Zapomeňte na koloběžky s malými kolečky. Se zdravým pohybem nemají samozřejmě nic společného ani čistě elektrické koloběžky.

Dobrá koloběžka musí mít velká kola, dobře vyřešenou celkovou geometrii a co nejníže umístěné stupátko. Díky tomu pak nedochází k zatěžování kloubů. Správná technika jízdy na koloběžce zahrnuje pravidelné střídání obou nohou, vzpřímený postoj a také práci rukou, které se střídavě napínají a povolují.

Foto: Kostkakolobezky.cz

Správná technika jízdy na koloběžce zahrnuje pravidelné střídání nohou a „zabrat“ při jízdě dostane celé tělo, včetně břicha, zad či rukou

Správná konstrukce je věda

Továrna Kostka – kolobka není žádnou montovnou. Koloběžky se v Hanušovicích, kde firma sídlí, vyvíjejí i vyrábějí. K výrobě se využívají třeba špičkové 3D lasery a přesné, počítačem řízené obráběcí stroje. Značka vyrábí většinu speciálních dílů, jako jsou náboje, představce či doplňky, protože dobrá koloběžka se nedá vyrobit třeba z dílů původně určených pro kolo. Vlastní vývoj a výroba umožňuje stále se posouvat dopředu a vyvíjet modely, které přesně odpovídají různým druhům zákazníků.

Foto: Kostkakolobezky.cz

Koloběžka Kostka Tour Max (11 990 Kč) je nejoblíbenější turistickou koloběžkou. Díky velkým kolům si hravě poradí i s lehkým terénem

Jak si vybrat

Užitečným pomocníkem při výběru může být průvodce pro výběr koloběžky. Univerzální modely TOUR MAX či TOUR FUN dobře poslouží pro pravidelné sportování a turistiku a jejich ceny začínají na zhruba sedmi tisících korunách. Pro cestování do práce mohou být pro někoho vhodnější o něco dražší skládací modely, jako je třeba TWENTY MAX FOLD. Na své si přijdou třeba i pejskaři se speciálními modely pro mushing. A pokud bude někdo chtít své limity ještě posouvat dále, může si vybrat ze speciálních koloběžek, které jsou určeny do terénu. V nabídce jsou také závodní modely.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz