Hlavní obsah

Toužíte po aktivní dovolené? Rakousko vás nezklame!

Foto: Steiermark Tourismus, Tom Lamm

Užijte si letos Rakousko všemi smysly

Jestli se někde dokážou dokonale postarat o turisty a připravit jim ty nejkrásnější zážitky, pak je to u našich jižních sousedů v Rakousku. Rakousko je zemí s nádhernou přírodou, která přímo láká všechny milovníky sportu a dobrodružství. A to nejen v zimě.

Článek

Do Salcburku je to od českých hranic dvě hodinky autem a pak už jenom šedesát kilometrů do idylického městečka St. Johann im Pongau, odkud můžete podnikat sportovní výlety po okolí. Každý den pak můžete zažít něco jiného.

Soutěska plná překvapení

V soutěsce Liechtensteinklamm, která je jednou z nejhlubších v Rakousku, pohlédnete do tváře tajemným a mocným silám vody, která se během tisíců let zařezávala stále hlouběji do hory a vytvářela soutěsku tak úzkou a vysokou, že skrze ni uvidíte jen malý pruh oblohy. Pohybovat se budete po lávkách a schodištích, určitě nesmíte vynechat třicet metrů vysoké točité schodiště zvané Helix.

Foto: Tourismusverband St. Johann in Salzburg

V soutěsce Liechtensteinklamm nesmíte vynechat třicet metrů vysoké točité schodiště zvané Helix

Jindy se ještě za tmy vypravíte na horu Hochgründeck, kde můžete počkat na východ slunce, který je i díky pocitu, že jste na samém vrcholu světa, doslova dechberoucí. Hochgründeck (1827 m) je nejen jedním z nejvyšších zalesněných horských vrcholů v Evropě, ale také starobylým energetickým a rituálních místem s kaplí sv. Vincence.

Sedm vrcholů

Nebo se můžete zúčastnit Salcburské vrcholové hry, která vás zavede na sedm nejkrásnějších vrcholů ve střediscích Filzmoos, St. Johann im Pongau, Wagrain-Kleinarl, Flachau, Altenmarkt-Zauchensee, Radstadt a Eben.

Foto: TVB St. Johann in Salzburg / Michael Grössinger

Rakousko má mnoho tváří, stojí za to je poznat

Karta plná výhod

Během svého putování potkáte celou řadu léčivých bylin, které se pod vedením zkušených lektorů naučíte poznávat a sbírat. A když si pořídíte kartu SalzburgerLand Card, máte 190 památek a výletních cílů v celé spolkové zemi Salcbursko za fixní cenu. Vydat se tak můžete k vodopádům Krimmler Wasserfälle, můžete vidět přehlídku dravých ptáků na hradě Werfen v oblasti Rauriser Hochalm nebo si užít ledovcový svět Weißsee Gletscherwelt. Fixní cena se týká i mnoha lanovek, vstupů na koupaliště a do jezerních koupališť a také do mnoha muzeí.

Foto: Viktoria Obinger

Nasbírejte si v Rakousku bylinky, dostanete k nim i odborný výklad

Na kole k vodním tokům

Dalším vyhledávaným regionem Rakouska je Schladming-Dachstein ležící uprostřed Štýrska, kterému se také říká Zelené srdce Rakouska. Zdejší krajina je obklopená nádhernými horskými celky, jako jsou jižní stěny Dachsteinu, pohoří Schladminger Tauern a hora Grimming. K malebným místům regionu tu vede mnohakilometrová síť turistických tras, cyklostezek a tratí pro horská kola. I tady si můžete pořídit návštěvnickou kartu Schladming-Dachstein Sommercard. Ta umožňuje snadný přístup k mnoha volnočasovým aktivitám. Oblast Schladming-Dachstein je jednou z nejvodnatějších v regionu, jsou tam tři stovky horských jezer, sto vodopádů a spousta pramenů.

Foto: Tourismusverband St. Johann in Salzburg (de)

V oblasti Schladming-Dachstein najdete tři stovky horských jezer, stovku vodopádů a spoustu pramenů

Dobré jídlo i pití

Horolezci si zase oblíbili Ennstal ležící mezi vápencovými útvary v masivu Dachstein a Taury. Převládá ale pěší turistika, každý den se můžete vydat jiným směrem a obdivovat jiné krásy zdejší přírody. A věřte, že pokaždé objevíte něco nového. Štýrsko si také zakládá na své regionální kuchyni, a tak se i v divoké přírodě setkáte s vrcholovou gastronomií. Horská túra tak pro vás bude představovat vedle poznávání přírodních krás další cíl – a to dobře se najíst v některé z místních restaurací.

Foto: Martin Huber

Plánujete dovolenou? Pak nezapomeňte na Rakousko!

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz