Hlavní obsah

Srbsko - Česko 1:2Berdych se Štěpánkem přiblížili obhajobu triumfu v Davis Cupu! Klíčovou čtyřhru zvládli na jedničku

Aktualizováno

Českým tenistům chybí jediný bod k obhajobě titulu v Davisově poháru! V klíčové čtyřhře finálového utkání se Srbskem přehráli Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem v Bělehradě domácí dvojici Nenad Zimonjič, Ilja Bozoljac suverénně po setech 6:2, 6:4, 7:6 a Češi tak vedou 2:1 na zápasy. O vítězi prestižní trofeje rozhodnou nedělní závěrečné dvouhry, v nichž nejprve od 14:00 změří síly jedničky obou týmů Berdych a Novak Djokovič, po nich mají přijít na kurt Štěpánek pravděpodobně s Dušanem Lajovičem (117. hráč ATP), náhradníkem za zraněného Janka Tipsareviče.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Berdych (vlevo) a Radek Štěpánek se radují z výhry ve čtyřhře proti Srbům Nenadu Zimonjičovi a Iljovi Bozoljacovi.

Článek
Fotogalerie

Debl Štěpánek, Berdych má v Davis Cupu skvostnou bilanci, po sobotní výhře ji upravil už na 14:1! Jedinou porážku v soutěži jim ve finále v roce 2009 uštědřili Španělé.

Spekulovalo se o tom, že původně nominovaného Bozoljace nahradí v deblu světová dvojka žebříčku a čerstvý vítěz Turnaje mistrů Djokovič, nakonec se tak ale nestalo.  A český pár od začátku duelu plnil roli favorita, vývoj utkání po celou dobu bezpečně kontroloval.

Hned v první hře prolomili Berdych se Štěpánkem Zimonjičův servis, totéž se jim povedlo i při Bozoljacově podání v sedmém gamu, kdy si dokonce vypracovali možnost tří brejkbolů, a úvodní set získali snadno v poměru 6:2. Při vlastním servisu nedali domácí dvojici pražádnou naději, ta rozjetý český pár pozlobila jen krátce několika vydařenými returny pod Berdychovy nohy.

Štěpánek na kurtu kraloval

Stejně jako na začátku zápasu i ve druhém setu český pár okamžitě připravil Zimonjiče o výhodu podání a minibrejk si pohodlně udržel až do konce sady. Zejména čtyřiatřicetiletý rutinér Štěpánek, dvojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře, znovu prokazoval, že patří mezi elitní deblisty světa: oplýval jistotou při volejích, stopbalech i chytrých lobech, Berdych ho zase dobře doplňoval údery od základní čáry a drtil Srby servisem.

Třetí dějství bylo nejvyrovnanější. Domácím hráčům svitla v šestém gamu naděje, při Štěpánkově servisu si vypracovali vůbec první(!) brejkbol v zápasu. Rodák z Karviné ale jejich plamínek naděje uhasil přímo profesorsky zahraným volejem a žádný dramatický obrat nedopustil.

I tie break čeští tenisté zvládli a utkání se Zimonjičem a Bozoljacem dovedli k vítěznému konci ve třech setech, stejně jako loni ve čtvrtfinále v Praze.

V úvodních pátečních dvouhrách jedničky obou týmů splnily svoji roli. Djokovič přehrál Štěpánka 7:5, 6:1, 6:4, Berdych vyrovnal na 1:1 po výhře 6:3, 6:4, 6:3 nad Lajovičem.

Finále Davisova poháru
Srbsko - Česko 1:2 po čtyřhře
Bozoljac, Zimonjič - Berdych, Štěpánek 2:6, 4:6, 6:7 (4)on-line

Reklama

Související témata: